Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Bol nakon povrede kičmene moždine

Nemedicinska terapija bola nakon povrede kičmene moždine

Zastop lijekovi brojne ljude koji osjećaju bol zbog direktnih ili indirektnih poslijedica tetraplegije(kvadriplegije) ili paraplegije, medikamenti ili hirurška intervencija mogu biti jedine moguće opcije kod tretiranja simptoma ili uzroka bola.

Međutim, za neke pojedince, nemedicinske ili nehirurške alternative mogu biti podjednako efektivne i kod akutnog i kod hroničnog bola.

Istezanje, te niz vježbi kretanja

Ove vježbe mogu pomoći u prevenciji kontraktura u paralizovanim mišićnim grupama, opuštajući tetive i pomažući da se smanji bol povezan sa kontrakturama. Ove vježbe, osim što preveniraju kontrakture, pomažu održavanju funckionalnih mišićnih grupa, te pomažu preveniranju mišićnih istegnuća.

Provodeći niz vježbi kretanja, sekundarne mišićno-koštane komplikacije mogu se smanjiti, rezultirajući manjom vjerovatnoćom osjećaja bola tokom provođenja dnevnih aktivnosti.

Promjene u načinu držanja

Pravilno držanje može pomoći u prevenciji mišićno-koštanog bola. Pravilno držanje u invalidskim kolicima može se postići podešavanjem kolica i korištenjem odgovarajuće podloge koja smanjuje pritisak. Tipovi bola koji se vežu za loše držanje su: bol u vratu i leđima, bol u ramenima, kontrakture, dekubitusi i povećanja ishabanost zglobova ramena zbog neefikasnih metoda guranja kolica.

Transkutana električna nervna stimulacija

Tretiranje hroničnog bola nakon povrede kičmene moždine sa TENS-om, posebno kod osoba sa senzorni nekompletnim povredama, pokazuje se kao efektivna alternativa medicinskim intervencijama.

Kod TENS procesa, elektrode na površini kože stimuliraju periferne sezorne živce, te mijenjaju njihovo ponašanje tako što šalju signale bola u neuronima unutar kičmene moždine. Stepen uspješnosti za ovu terapiju može varirati ovisno o vrsti povrede kičmene moždine.

Ekološke promjene

Ekološke promjene mogu pomoći u smanjenuu bola kod osoba sa povredom kičmene moždine. Te promjene su:

  • Temperatura okoline
  • Ergonomski dizajn namještaja
  • Promjene u fizičkom ponašanju
  • Hobiji
  • Promjene u dnevnim rutinama
  • Smanjenje stresa

Takođe, distrakcija može biti jedna od najboljih metoda za življenje sa hroničnim bolom. Ukoliko preokupirate mozak aktivnostima u kojima uživate i od značaja su vam, bilo da se radi o rekreaciji, poslu ili volonterskim aktivnostima, vaš mozak neće imati vremena da se fokusira na bol. Dosada dozvoljava mozgu da se koncentriše na bol.

Jedan komentar na “Bol nakon povrede kičmene moždine”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *