Kategorije
BLOGOVI Reportaže i putopisi

Kreirajmo bolji svijet za osobe u kolicima!

Više od 65 miliona ljudi širom svijeta koristi invalidska kolica. Postao sam jedan od njih nakon nesreće prije pet godina i od tada otkrivam kako je kretati se po svijetu na točkovima.

Ono što sam naučio kada je u pitanju mobilnost, jeste da su informacije o pristupačnosti mjesta prije nego što stignemo na njih od ključne važnosti. Da li muzej ima ulaz bez stepenica? Šta je sa kafićem preko puta? Da li je dostupan toalet u novom restoranu?

Google mape sada pružaju odgovore koji mi omogućavaju – ali i milionima drugih na točkovima – da pronađu pristupačna mjesta. Zbog toga što svako može identifikovati i označiti lokacije koje su pogodne za invalidska kolica direktno na mapi, lako je dijeliti ove informacije širom svijeta. Ali pošto mnogi još uvijek ne znaju da ovakav alat postoji, moramo širiti ovu informaciju.

Zato pozivamo sve da se priključe ovoj inicijativi. I vašom minimalnom aktivnošću ćete dati veliki doprinos a korisnici invalidskih kolica nisu jedini koji će imati koristi. Takođe ćete olakšati život porodicama sa šetačima, starijima i mnogim drugima.

Kreirajmo bolji svijet za ljude u kolicimaPotrebno je da odvojite nekoliko sekundi. Prvo, uvjerite se da je istorija lokacije na vašim Google mapama uključena. Zatim posjetite “Your contributions(tvoji doprinosi) u gornjem lijevom meniju, kliknite na “Answer questions about a place(Odgovori na pitanja o mjestu) i navedite da li su mjesta koja ste posjetili prilagođena kolicima. (Ako niste sigurni pogledajte kratki vodič o označavanju pristupačnosti.) U Google mapama za Android možete čak tražiti mjesta kojima su potrebne ove informacije.

Takođe možete da koristite haštag #LocalGuides i #a11y.

Od S. Miletić

Zdravo. Moje ime je Slobodan, rodna gruda Bosna, zanimanje informatika, pasija motocikli. Sve ovo i još mnogo toga me je opisivalo i činilo do avgusta 2012. godine i strašne saobraćajne nesreće. Povreda kičmene moždine me je obavezala na upotrebu kolica i promjenu zemlje i životnih navika. Ipak, nešto je i ostalo - i danas se bavim informatikom, vlasnik sam male softverske firme koja se zove Plus Innovative, često negdje otputujem, gledam filmove i čitam knjige, posjećujem moto i F1 trke i, evo, u slobodno vrijeme pišem ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *