Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Mokraćna bešika kod povrede kičmene moždine

Mokraćna bešika je šupalj mišićni, rastezljiv (elastičan) organ u obliku balona. Mokraćna bešika se nalazi u karlici, gdje je na mjestu drže ligamenti vezani na druge organe i kosti karlice.

Funkcija urinarnog sistema

Urinarni sistem tijela prerađuje i izbacuje vrstu otpadnih proizvoda iz krvotoka koji se zove urea. Urea je smjesa koja nastaje kada se hrana koja sadrži protein, poput mesa, perutnine, te određenih vrsta povrća, rastvara u tijelu, te se izbacuje iz tijela nakon što zajedno sa vodom u bubrezima formira urin.

Nakon što se urin filtrira iz krvi u bubrezima, putuje kroz dvije uske tube (cijevi) koje se zovu uretra, te se skladišti u mokraćnoj bešici. Uretre su veličine od 16 do 25 cm. Mali mišići u zidovima uretre se stišću i opuštaju kako bi gurnuli urin dolje prema bubrezima. Svakih 10 do 15 sekundi, mala količina urina se deponuje u mokraćnu bešiku iz uretre, pa je ta količina već spremna za uriniranje.

Mokraćna bešika je šupalj mišićni, rastezljiv (elastičan) organ u obliku balona. Mokraćna bešika se nalazi u karlici, gdje je na mjestu drže ligamenti vezani na druge organe i kosti karlice. Mokraćna bešika skladišti urin dok osoba ne ode na zahod da je israzni u procesu zvanom uriniranje kroz uretru. Uretra je cijev koja spaja mokraćnu bešiku sa spoljašnjim tijelom, te ima funckiju izlučivanja kod oba spola. Mokraćna bešika raste u okrugao oblik kada je puna, dok se smanjuje kada je prazna.

Kružni mišići oko uretre se zovu sfinkteri služe kao ventil u spriječavanju curenja urina iz mokraćne bešike. Mišići sfinktera se poput lastiša usko stišću oko otvora iz mokraćne bešika u uretru, cijev koja omogućava prolaz urina izvan tijela.

U određenom periodu tokom punjenja mokraćne bešike iz uretre, unutarnji pritisak u mokraćnoj bešici postaje toliko visok da aktivira receptore širenja u zidovima mokraćne bešike. Kada ovi receptori pošalju signal nervnom sistemu, mali kontraktilni talas nastaje u mišiću detruzoru, te se unutarnji uretralni sfinkter automatski opušta i poprima oblik lijevka. Vanjski sfinkter sada mora biti svjesno stisnut, pa nagon za mokrenjem postaje jači. Osoba, kako bi mokrila, mora opustiti vanjski sfinkter te stisnuti mišić detruzor d abi se ispraznila mokraćna bešika.

Kada imate osjećaj da je vrijeme za uriniranje, vaš mozag šalje signal mišićima mokraćne bešike da se više stisnu, izbacujući urin iz bešike. U isto vrijeme, mozak takođe šalje signale mišićima sfinktera u uretri da se opuste. Kako se mišići sfinktera opuštaju, urin izlazi iz bešike kroz uretru. Ukoliko se svi od ovih signala dešavaju u pravilnom redoslijedu, nastaje normalno uriniranje.

 

Od Miletić S.

Zdravo. Moje ime je Slobodan, rodna gruda Bosna, zanimanje informatika, pasija motocikli. Sve ovo i još mnogo toga me je opisivalo i činilo do avgusta 2012. godine i strašne saobraćajne nesreće. Povreda kičmene moždine me je obavezala na upotrebu kolica i promjenu zemlje i životnih navika. Ipak, nešto je i ostalo - i danas se bavim informatikom, vlasnik sam male softverske firme koja se zove Plus Innovative, često negdje otputujem, gledam filmove i čitam knjige, posjećujem moto i F1 trke i, evo, u slobodno vrijeme pišem ovdje.

Jedan komentar na “Mokraćna bešika kod povrede kičmene moždine”

Postovani, ako je povreda kicmene mozdine uzrokovana tumurom i operativnim otklanjanjem istog u ptedjelu od nivoa trupa Th 6 do nivoa trupa Th8 kraljeska i ne dovodi do prosirenja module da li moze utjecati na fungcije uriniranja s obzirom da je pacijent prije operacije sam obavljao sve fizioloske fungcije.
I da li samo povrede kicmene mozdine koje se nalaze ispod Th 12 kraljeska prouzrokuju poteskoce za urinarne fungcije?
Unaprijed hvala na odgovoru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.