Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Spinalni šok nakon povrede kičmene moždine

Spinalni šok nakon povrede kičmene moždine je poseban izraz koji se odnosi na gubitak svih neuroloških aktivnosti ispod nivoa povrede. Ovaj gubitak neuroloških aktivnosti uključuje gubitak motorne, senzorne, refleksne i autonomne funkcije.

Spinalni šok – pregled

Spinalni šok je kratkotrajno tretnuno fiziološko stanje neorganizovanosti kičmene moždine koje počinje 30-60 minuta nakon povrede kičmene moždine. Spinalni šok može trajati do 6 sedmica nakon povrede.

Mehanizmi spinalnog šoka

Mehanizam spinalnog šoka uključuje nagli gubitak provodljivosti unutar kičmene moždine, kao rezultat migracije jona kalijuma iz međućelijskih u vanćelijske prostore. Ovo se veže za prolazni gubitak somatskog i automatskog refleksa aktivnosti ispod nivoa povrede segmenta kičmene moždine. Refleksni lukovi kičmene moždine, koji su odmah iznad nivoa povrede, mogu biti ozbiljno poremećeni.

Rane faze spinalnog šoka

Spinalni šok nakon povrede kičmene moždine rezultira flacidnom paralizom, arefleksijom i anestezijom ispod nivoa povrede. Povratak refleksa indicira kraj spinalnog šoka. Procjena na kraju spinalnog šoka se bazira na povratku refleksa, s tim da se refleks gomoljnospužvastog mišića obično prvi vraća. Međutim, neki kliničari mogu klasificirati kraj spinalnog šoka povratkom dubokih refleksa tetiva ili povratkom funkcije detruzora, što može biti mjesecima nakon povrede.

Povratak refleksa nakon spinalnog šoka

Povratak refleksa između 4-6 sedmice poslije povrede je karakterisan hiperrefleksijom ili abnormalnom jakim refleksima stvorenim sa minimalnom stimulacijom. Unutanji neuroni i niži motorni neuroni ispod nivoa povrede se šire, pokušavajući opet povezati sinapse. Prva sinapsa koju formiraju je iz kraćeg aksona, obično iz unutarnjih neurona. Kasnije promjene su somatski posredovane jer traje duže da soma prenese razne faktore rasta, uključujući proteine do kraja aksona.

Autonomni efekti spinalnog šoka

Kod povrede kičmene moždine u torakalnoj regiji T6 i iznad, autonomna disrefleksija može nastati, zbog gubitka autonomne pronervljenosti iz mozga. Sakralni parasimpateici (S2 – S4) su izgubljeni, kao i mnogi simpatetički nivoi, zavisno od nivoa povrede. Cervikalne lezije uzrokuju totalni gubitak simpatetičkih pronervljenja, te dovode do vazovagalne hipotenzije i bradiaritmije, što nestaje nakon 3-6 sedmica.

Autonomna disrefleksija je karakterizovana nekontrolisanom simpatetičkom stimulacijom ispod nivoa povrede, što često dovodi do ekstremne hipertenzije, gubitka kontrole stolice i mokraće, znojenja, glavobolja i drugih simpatetičkih efekata.

Istorija dokumentacije spinalnog šoka

Spinalni šok je prvi put definisao Whytt, 1750. godine, kao gubitak osjećaja popraćen motornom paralizom sa početnim gubitkom, ali postepenim povratkom refleksa, nakon povrede kičmene moždine – najčešće kompletna transekcija.

1 glas

Od Slobodan Miletić

Zdravo. Moje ime je Slobodan, rodna gruda mi je Bosna, zanimanje informatika, pasija motocikli. Sve ovo i još mnogo toga me je opisivalo i činilo do avgusta 2012. godine i strašne saobraćajne nesreće. Povreda kičmene moždine me je obavezala na upotrebu kolica i promjenu zemlje i životnih navika. Ipak, nešto je i ostalo - i danas se bavim informatikom, vlasnik sam male softverske firme koja se zove Plus Innovative, često negdje otputujem, gledam filmove i čitam knjige, posjećujem moto i F1 trke i, evo, u slobodno vrijeme pišem ovdje.

2 odgovora na “Spinalni šok nakon povrede kičmene moždine”

31 dan otac lezi na intenzivnoj nezi, svestan ali na masini za disanje i uz potporu za pritisak i puls. Nema prelome kicme ali je nepokretan od vrata nanize i ne moze da prica zbog trahiostome. Niko ne zna tacno sta se desilo jer je nadjen nakon pola sata, sat na zemlji sklupcan i nepokretan. Pretpostavljamo da je pao sa drveta sa male visine. Snimak MR nema jer je ubrzo po prijemu morao da bude prikljucen na respirator a sa njim ne moze da se radi snimanje. Pregurao je i septicni sok, sa temperaturom od 42. Doktori nemaju nikakve prognoze jer nemaju tacnu dijagnozu vec samo pretpostavke na osnovu njegovog trenutnog stanja. Ja gajim nadu da je u pitanju spinalni sok koji je nastupio pre nego sto smo ga nasli i da ce uskoro izaci iz njega i moci sam da dise. Tece peta nedelja… Ovaj clanak mi daje nadu. Molimo se Bogu da prezivi i da nam se vrati kuci ziv i zdrav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *