Kategorije
Analize i komentari

Transplantacija matičnih ćelija u klinici ORTO-MD

U klinici ORTO-MD u Novom Sadu, se od 2015. godine vrši transplantacija autolognih matičnih ćelija kod teških neuroloških stanja. Ovaj tekst je mali osvrt na taj tretman.

U decembru 2015. godine Novosti su objavile naslov “Matične ćelije nada za invalide“, u kome navode da “PRVI put u Srbiji u subotu će, bez asistencije stručnjaka iz inostranstva, biti urađeno presađivanje kostne srži u oštećenje kičmene moždine deteta paraplegičara, što bi, očekuju lekari, značajno trebalo da popravi zdravstveno stanje izazvano oduzetošću donje polovine tela.”. Navedeno je i da će zahvat izvesti profesor dr Dušan Marić, ortoped iz Novog Sada, u beogradskoj klinici “Alfa medika”.

U tekstu je naglašeno da će to “biti prva u nizu ovakvih intervencija kojima će tim lekara besplatno, u okviru humanitarnog pilot-projekta, matičnim ćelijama pomagati obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.”

Danas, četiri godine poslije, ne postoje nikakve informacije o nastavku pomenutog pilot-projekta, i što je najgore, ne postoji ni jedna dostupna informacija o REZULTATIMA pruženih tretmana. Griješim, postoji vijest da je prvi pacijent preživio.

Dalje, u tekstu se navodi da “Cilj ovog projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka – kaže prof. Marić.”, te da “Jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.”.

Marketinški trik?

Da je ovo bio samo dobar marketinški trik govori činjenica da je trenutno na internetu aktivno nekoliko humanitarnih akcija u svrhu prikupljanja sredstava za transplantaciju matičnih ćelija u pomenutoj klinici kod profesora dr Dušana Marića. U pitanju su povrede kičmene moždine, multipla skleroza, distrofija mišića i druga neurološka stanja. U nekim slučajevima se radi i o djeci. Svi sa nadom da će prohodati.

Informacije iz humanitarnih akcija govore da se cijena jedne transplantacije autolognih matičnih ćelija kreće od 7.500€ za jedan do 50.000€ za četiri tretmana, što je iznos jednak kao u drugim zemljama.

Ovdje treba dodati i obavezne fizikalne terapije ako se želi ostvariti navodni uspijeh. ORTO-MD ovu uslugu dodatno naplaćuje i boravak u njihovom rehabilitacionom centru sa uključenim fizikalnim i drugim terapijama košta oko 100€ po danu. Pacijenti tu ostaju mjesecima, najčešće do zadnjeg dinara. Ako se pak odluče na dnevne posjete (day hospital), cijena se spušta na 50€.

Rezultati klinike ORTO-MD i profesora dr Dušana Marića

Zvanično ne postoji objavjen ni jedan rezultat ovih transplantacija, što bi moralo biti pravilo ali i obaveza klinike. Razgovarajući sa osobama koje su bile i na nekoliko tretmana, stičem utisak da je rezultat dobar spoj placeba i fizikalne terapije. Kopija onih iz Austrije, Rusije i drugih zemalja.

Ovom uslugom Srbija se našla na mapi zemalja u kojima se sprovode neprovjerene i nedokazane terapije matičnim ćelijama. Na žalost, gotovo ni jedna klinika koja komercijalno obavljaju ove tretmane, ne izvještava o rezultatima valjano i po pravilima struke. Tezu o uspjehu zasivaju na strogo kontrolisanim pojedinačnim studijama koja su dala određene rezultate, dok u praksi takvi rezultati još uvijek nisu ostvarivi.

Oprez i hladna glava

Matične ćelije imaju potencijal liječenja određenih medicinskih stanja i bolesti ali za većinu neuroloških stanja još nije poznato da li donose koristi i da li su sigurne za upotrebu. Zato razmislite, informišite se i donesite racionalnu odluku.
2 glasa

Od Slobodan Miletić

Zdravo. Moje ime je Slobodan, rodna gruda mi je Bosna, zanimanje informatika, pasija motocikli. Sve ovo i još mnogo toga me je opisivalo i činilo do avgusta 2012. godine i strašne saobraćajne nesreće. Povreda kičmene moždine me je obavezala na upotrebu kolica i promjenu zemlje i životnih navika. Ipak, nešto je i ostalo - i danas se bavim informatikom, vlasnik sam male softverske firme koja se zove Plus Innovative, često negdje otputujem, gledam filmove i čitam knjige, posjećujem moto i F1 trke i, evo, u slobodno vrijeme pišem ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *