Kategorije
Nauka i istraživanja VIJESTI

Unosite li dovoljno vitamina D? Vitamin D je povezan je sa MS-om…

Naučnici su proučili DNK profile nekoliko desetina hiljada ljudi evropskog porijekla i došli do zaključka koji podržava teoriju da je vitamin D povezan sa ovom bolešću.

Vitamin D

Već su pokrenuti testovi da bi se utvrdilo da li davanje dodatnog vitamina D ljudima može da spreči ili ublaži multipla sklerozu, preneo je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci kažu da još nema konačnog zaključka i da je moguće da okruženje i genetski faktori imaju ulogu u nastanku ove bolesti koja zahvata nerve u mozgu i kičmenoj moždini.

Naučnici su upozorili da bi, ako postoji sumnja da osoba ne dobija dovoljno vitamina D kroz izlaganje Suncu, ona treba da se javi svom lekaru, pošto prekomerno uzimanje ovog vitamina može da bude opasno.

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju, a ljudsko telo ga proizvodi kada je izloženo svetlosti Sunca. Naučnici su utvrdili da je multipla skleroza češća u zemljama koje imaju manje sunčanih dana i koje su dalje od ekvatora.

Deo ovog vitamina unosimo kroz hranu, poput ribe, jaja i cerealija.

Novo istraživanje proveli su stručnjaci sa Univerziteta Megil u Kanadi, a rezultati su objavljeni u žurnalu “PLOS medisin”.

Od Miletić S.

Zdravo. Moje ime je Slobodan, rodna gruda Bosna, zanimanje informatika, pasija motocikli. Sve ovo i još mnogo toga me je opisivalo i činilo do avgusta 2012. godine i strašne saobraćajne nesreće. Povreda kičmene moždine me je obavezala na upotrebu kolica i promjenu zemlje i životnih navika. Ipak, nešto je i ostalo - i danas se bavim informatikom, vlasnik sam male softverske firme koja se zove Plus Innovative, često negdje otputujem, gledam filmove i čitam knjige, posjećujem moto i F1 trke i, evo, u slobodno vrijeme pišem ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *