Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Vakumski uređaji i implanti za penis

Vakumski uređaji i implanti za penis su tretmani za koje se odlučuje veliki broj muškaraca sa povredom kičmene moždine. Nove tehnologije ih stalno čine boljim i sve više popularnim.

Vakumski uređaji za penis

Vakumski uređaji za penis kreiraju vakum okolo penisa, Kao rezultat toga, krv se povlači u korporalne prostore. Vrpca se potom skida s plastičnog cilindra oko korijena penisa, kako bi se održala otečenost penisa. Ejakulacija može biti retardirana zbog ograničenja uretre. Međutim, noviji modeli su dostupni sa stežućom trakom koja rjeđe umanjuje ejakulaciju.

Vakumski uređaji su neinvazivni, ekonomični i  efikasni. Međutim, ovi uređaji zahtijevaju određeni nivo ručne sposobnosti. Za mnogo muškarce s tetraplegijom, partner mora biti voljan da pomogne s ovom procedurom. Pored toga, muškarac se mora prebaciti iz kolica i biti u ležećoj poziciji kako bi se ostvario dobar vakum na korijenu penisa.

Vakumski uređaji za penisPojedinci s nekompletnim povredama mogu iskusiti bol, diskoloraciju, i hladnoću na korijenu penisa. Stežući prstenovi ne bi trebali ostati na mjestu duže od 30 minuta. Njihovo duže korištenje može dovesti do pucanja kože. Vakumski uređaji su češće prihvaćeni od strane muškaraca u dužim, uspostavljenim vezama.

Mlađi parovi obično smatraju da je ovaj uređaj neprirodan i glomazan. Neki muškarci koriste vakumske uređaje kako bi pojačali erekcije postignute oralnim medikamentima, iako ovo postaje manje uobičajeno u posljednje vrijeme. Vakumski uređaji se često koriste u nerazvijenim državama gdje je farmakoterapija nedostupna ili preskupa.

Implantati za penis

Implantati za penisImplantati za penis, s druge strane, imaju veliki uspjeh danas, te ih je nova tehnologija učinila ekstremno popularnim. Mnogi muškarci s povredom kičmene moždine imaju veoma pozitivno mišljenje o njima. Nakon početnog perioda prilagodbe, mnogi muškarci se osjećaju veoma pozitivno zbog implantata.

Za muškarce koji odaberu ovu metodu kako bi poboljšale erekciju, posebno kod mlađih muškaraca, postoji emocionalna prilagodba kod prihvatanja činjenice da je implantat jedino rješenje za povratak erekcije. Ovaj emocionalni proces može potrajati neko vrijeme. Implantati se trebaju razmatrati tek nakon neuspješnog pokušaja s drugim tretmanima.

Implantati za penis se visoko efikasni i mogu biti vrlo zadovoljavajući za mnoge parove. Međutim, pojedinac mora biti realističan i znati šta treba očekivati. Implantat neće povratiti potpuno mladalačko seksualno funkcionisanje, niti će povećati dužinu penisa. Ispravno informisan pojedinac zna šta treba očekivati i obično bude zadovoljan rezultatima.

Čak i danas, implantati ostaju zadnja opcija kod obnavljanja seksualne funkcije. Stavljanje implantata je konačno i nema povratka nakon operacije. To je ozbiljna odluka i nikada se ne treba uzimati olako. Treba se učiniti tek nakon razgovora s partnerom i doktorom. Mnogi muškarci žele i drugo mišljenje prije započinjanja ove procedure. Na kraju krajeva, ova odluka je na vama i Vašem partneru.

Tipovi implantata za penis

Postoje dva tipa implantata na tržištu danas. To su savitljive proteze i proteze na napuhavanje. Savitljivi implantati su manje popularna opcija jer muškarac uvijek ima erekciju. Ovaj tip implantata se sastoji od dvije plastične tube koje se stavljaju u komore za erekciju unutar penisa. To je prostor gdje se normalno puni krv tokom erekcije.

Jedna od glavnih prednosti savitljivog implantata je to što pomaže muškarcu da kondom stoji na mjestu. Naravno, ovo je bitno ako koristi nek vrstu drenaže kondoma za urinaciju. Ipak, ova forma urinarne drenaže je sve manje popularna u posljednje vrijeme, mada se drenaža kondoma još uvijek može koristiti noću. Veliki nedostatak za savitljive implantate je činjenica da muškarac ima trajnu erekciju. Ovo može posramiti muškarca u teretani, na plaži ili kada nosu usku odjeću.

Implantat na napuhavanje se sastoji od para cilindara na napuhavanje koji se hirurški implantiraju u penis. Pumpa za implantat je takođe hirurški ubačena u skrotum. Kada muškarac želi erekciju, on stišće pumpu, koja pomjera tečnost (obično salinsku)  u cilindre na napuhavanje, što čini cilindre tvrdim. Kada se izduvaju, penis se vraća u normalno, spušteno stanje.

Seksualna prilagodba nakon povrede kičmene moždine je postepen proces koji uključuje psihološku i fizičku prilagodbu. Dostupnost novih medikamenata, uređaja i procedura je uveliko povećala mogućnost da osoba ima zadovoljavajući seksualni život nakon povrede kičmene moždine.

Od Slobodan Miletić

Zdravo. Moje ime je Slobodan, rodna gruda mi je Bosna, zanimanje informatika, pasija motocikli. Sve ovo i još mnogo toga me je opisivalo i činilo do avgusta 2012. godine i strašne saobraćajne nesreće. Povreda kičmene moždine me je obavezala na upotrebu kolica i promjenu zemlje i životnih navika. Ipak, nešto je i ostalo - i danas se bavim informatikom, vlasnik sam male softverske firme koja se zove Plus Innovative, često negdje otputujem, gledam filmove i čitam knjige, posjećujem moto i F1 trke i, evo, u slobodno vrijeme pišem ovdje.

2 odgovora na “Vakumski uređaji i implanti za penis”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *