Kategorije
BLOGOVI Reportaže i putopisi

Putovanje Ryanair kompanijom u kolicima

Ryanair je Irska niskotarifna aviokompanija koja sve češće para oblake iznad Balkana. Njihovi avioni lete iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske a od jeseni i iz Bosne.

Ryanair je Irska niskotarifna aviokompanija koja sve češće para oblake iznad Balkana. Njihovi avioni lete iz Srbije (Beograd, Niš), Crne Gore (Podgorica), Hrvatske (Osijek, Pula, Rijeka, Zadar) a uskoro i iz Bosne, tačnije Banjaluke, ako je vjerovati medijima koji su prenijeli vijest da sa banjalučkog aerodroma Ryanair od jeseni leti za Stokholm, Brisel i Memingem u Njemačkoj. Inače, flotu čine Boing 737-700 i 737-800 plavo-bijeli avioni.

Do sada sam nekoliko puta imao priliku letjeti sa njima u električnim kolicima, manuelnim i sa Triride. Jedina šteta koju sam na pomagalima imao desila se prilikom putovanja u Valensiju gdje su mi ogrebana tek nova el. kolica. Da skratim, evo nekoliko bitnih info:

Šta morate:

  • Ponijeti sa sobom tehničke podatke za električna pomagala gdje se vidi tip i snaga baterije, uputstvo za osiguravanje/demontiranje baterije,
  • Lithium-ion baterija se mora transportovati u kabini sa putnikom,
  • Maksimalna snaga Lithium-ion baterije smije biti 300 wh. Ja sam ovo zaobišao tako što ova vrijednost nije pisala na bateriji a zbog sigurnosti bateriju sam ispraznio na 50% prije putovanja,
  • Prije ukrcavanja napravite nekoliko fotografija pomagala sa kojim/a putujete kako bi u slučaju štete imali dokaze,
  • Doći na aerodrom 2h prije leta.

Šta možete:

  • Besplatno transportovati sva ortopedska pomagala,
  • Ponijeti i toaltetna kolica/stolicu bez dodatnih troškova,
  • Jastuk, naslonjač, Joystick i druge stvari ponijeti sa sobom u kabinu.

Šta ne možete:

  • Birati sjedište. Obavezno sjedenje do prozora,
  • Ako putujete sa pratiocem, on dobija uvijek sjedište uz vas sa desne strane tako da nema potrebe da rezervišete posebno.

Rezervacija karata

Rezervacija karata se odvija putem njihove zvanične internet stranice. U slučaju da putujete sa električnim pomagalom, rezervacija se vrši u dva navrata. U prvom je potrebno izvršiti registraciju a zatim pronaći i odabrati željeni let. Nakon toga dolazi se do dijela gdje se unose imena putnika. Ispod polja za unos imena putnika nalazi se ikonica koju je potrebno označiti (čekirati) da bi se otvorile opcije za izbor asistencije. U otvorenoj listi možete zahtjevati sledeće vrste pomoći:

Vrsta pomoći koja je potrebna

U drugom navratu ćete morati poslati podatke o ortopedskom uređaju koji transportujete, ali ovo samo u slučaju da dobijete e-mail sa takvim zahtjevom.

0 odgovora na “Putovanje Ryanair kompanijom u kolicima”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *