Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Depresija kod osoba sa povredom kičmene moždine

Depresija je česta bolest koja može uticati na bilo koga. Depresija kod osoba sa povredom kičmene moždine je češća nego kod osoba koje nemaju ovo stanje. Depresija nije samo “loš osjećaj” ili “padanje u ponor”.

Šta je depresija?

Procjenjuje se da je stopa depresije kod ljudi sa povredom kičmene moždine u rasponu od 11% do 37%. To je ozbiljan medicinski poremećaj (baš kao što su i dijabetes, visok krvni pritisak, ili bolesti srca) koji utiče na vaše misli, osjećaje, fizičko zdravlje i ponašanje. Depresija može uzrokovati neke ili sve od sljedećih fizičkih i psihičkih simptoma:

  • Promjene u snu
  • Gubljenje volje ili beznadežan osjećaj
  • Gubitak interesa ili zadovoljstva u aktivnostima
  • Promjene u apetitu
  • Smanjena energija ili aktivnost
  • Teškoće u koncentraciji
  • Osjećaji bezvrijednosti ili samooptuživanja
  • Misli o smrti ili samoubojstvu

Periodi tuge su normalne nakon povrede  kičmene moždine, ali depresije kao što smo to definisali gore nije, pogotovo kada simptomi traju više od sedmicu ili dvije. Depresija nije tvoja krivica. Nju nije uzrokovala lična slabost, lijenost, ili nedostatak volje.

Uzroci depresije

Iako ne znamo sa sigurnošću šta uzrokuje depresiju, znamo da životna naprezanja i medicinski problemi mogu dovesti do promjena u određenim hemikalijama mozga, koji se zovu neurotransmiteri. Ova hemijska neravnoteža je povezana sa promjenama u raspoloženju, uživanju, snu, energiji, apetitu i sposobnošću koncentracije.

Depresija se može i treba liječiti

Dobra vijest je da se simptomi depresije mogu gotovo uvijek tretirati sa antidepresivima ili određenim vrstama savjetovanja, ili oboje.

To je važno za liječenje depresije, jer to može imati takav štetan uticaj na sposobnost osobe da funkcioniše u svakodnevnom životu. Netretirana depresija može trajati dugo, 6 do 12 mjeseci, ili više. Misli o smrti su česti u depresiji i rizik od samoubistva je mnogo veći.

Depresija je izlječiva. Lijekovi i psihoterapija su se pokazali efikasni kod smanjenja simptoma depresije i kod pomoći ljudima da se vrate u normalno funkcioniranje.

Kako antidepresivi funkcionišu?

Posao antidepresiva je da vraća u normalnu ravnotežu važne moždane hemikalije, a ovaj balans dovodi do boljeg emocionalnog i fizičkog osjećaja. Antidepresivi ne stvaraju ovisnost I gotovo da nemaju nuspojave.

 

Šta je savjetovanje?

Savjetovanje ili psihoterapija su često pogrešno shvaćeni. Postoji mnogo različitih vrsta terapije, ali jedan tip se naročito dokazao kod tretiranja depresije a zove se “kognitivno-bihevioralna terapija”. Kognitivno-bihejvioralna terapija (skraćeno: KBT, eng. Cognitive Behavioral Therapy) je oblik psihoterapije koji naglašava važnost uloge mišljenja u onome šta osjećamo i kako se ponašamo. Terapeut vam pomaže da pronađete ili nastavite aktivnosti koje su smislene ili ugodne za vas. Vjerovatno će biti prepreka da se stanje prevaziđe ali tu je terapeut da pomogne u rešavanju problema sa kojima ste suočeni. Terapeut također pomaže prepoznati kako vaše razmišljanje postaje negativno i prelazi u depresiju i kako, kroz eksperimente i logiku, možete sami poboljšati svoje stanje.

Što možete učiniti?

Ako imate misli o smrti ili samoubistvu, ili bilo koji drugi simptom koji su nabrojali, obratite se ljekaru ili specijalisti za mentalno zdravlje odmah. Također, obavijestite bližnje o tome kako se osjećate, tako da oni mogu vas podrže i pomognu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *