Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Nekompletna povreda kičmene moždine

Nekompletna povreda kičmene moždine se može prezentovati na mnoge načine. Potrebno je samo da nekoliko nervnih vlakaha unutar kičmene moždine ostane očuvano kako bi mogli prenositi poruke mozgu i iz njega, te se to klasificira kao nekompletna paraplegija ili tetraplegija.

Dijagnoza nekompletne povrede kičmene moždine

Kako bi se osobi dijagnozirala nekompletna povreda kičmene moždine, sveobuhvatan neurološki pregled se mora provesti prilikom dolaska u bolnicu, te biti revidiran svakog mjeseca nakon prolaska spinalnog šoka i upale kičmene moždine.

Nekompletne povrede kičmene moždine mogu se prezentovati na mnoge načine. Potrebno je samo da nekoliko nervnih vlakaha unutar kičmene moždine ostane očuvano kako bi mogli prenositi poruke mozgu i iz njega, te se to klasificira kao nekompletna paraplegija ili tetraplegija.

Ukoliko se nakon početnog neurološkog pregleda osobe čija povreda je skorija od 24 sata ustanovi da je nekompletna povreda, sa očuvanim motornim i senzornim funkcijama, šanse za oporavak su u mnogome povećane. Nekompletna povreda kičmene moždine može se prezenotvati na tri načina:

 • Oštećenje kičmene moždine može biti blago u toj mjeri da senzorno oštećenje ili mišićna slabost se jedva osjeća,
 • Oštećenje kičmene moždie može biti jako u toj mjeri da mišićna i senzorna slabost predstavlja onu kao kod kompletne povrede,
 • Simptom nekompletne povrede kičmene moždine može biti negdje izmeđi ova dva gore navedena primjera,

 Klasifikacija nekompletne povrede kičmene moždine

Nekompletne povrede kičmene moždine su klasificirane od strane Američke asocijacije za povrede kičme (ASIA). ASIA skala ocjenjuje pacijente bazirano na njihovom funkcionalnom oštećenju zbog povrede od A do D.

 • A – kompletno oštećenje: niti jedna motorna funkcija nije sačuvana u sakralnim segmentima S4-S5
 • B – nekompletno oštećenje: senzorne funkcije su očuvane, ali motorne ne, ispod neurološkog nivoa uključujući sakralne segmente S4-S5
 • C – nekompletno oštećenje: motorne funckije su očuvane ispod neurološkog nivoa, više od pola mišića ispod neurološkog nivoa imaju mišićnu ocjenu manju od 3
 • D- nekompletno oštećenje: motorna funkcija je očuvana ispod neurološkog nivoa, te minimalno pola mišića ispod neurološkog nivoa imaju ocjenu 3 ili više
 • E – bez oštećenja

 Statistike nakon otpusta iz bolnice nakon nekompletne povrede kičmene moždine

U vrijeme otpusta neurološki nekompletna tetraplegija je prva na rang ljestvici po razini povrede u vrijeme otpusta (30,9%), zatim slijedi neurološki kompletna paraplegija (25,1%), potom neurološki kompletna tetraplegija (19,8%), te neurološki nekompletna paraplegija (18,6%). Izvor : 2011 NSCISC godišnji stastistički izvještaj. Stepen nekompletnosti zavisi od osobe do osobe, te može, ali ne mora biti indikator potpunog oporavka od povrede kičmene moždine.

Tipovi nekompletne povrede kičmene moždine

Simptomi nekompletnih lezija kičmene moždine zavise od toga koja je zona kičmene moždine oštećena. Dio kičmene moždine koji je pogođen povredom zavisi od smjera i snage sile uključene u početnu povredu.
Postoje četiri tipa nekompletne povrede kičmene moždine:

 • Sindrom prednje moždine
 • Sindrom zadnje moždine
 • Sindrom centralne moždine
 • Brown-Sequard sindrom

 Nije rijetka pojava da povreda kičmene moždine bude rezultat kombinacie povreda iznad, što rezultira s nekompletnom paraplegijom ili tetraplegijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *