Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Vakumski uređaji i implanti za penis

Vakumski uređaji i implanti za penis su tretmani za koje se odlučuje veliki broj muškaraca sa povredom kičmene moždine. Nove tehnologije ih stalno čine boljim i sve više popularnim.

Vakumski uređaji za penis

Vakumski uređaji za penis kreiraju vakum oko penisa a kao rezultat toga, krv se povlači u korporalne prostore. Gumica se potom skida sa plastičnog cilindra i pozicionira oko korijena penisa, kako bi se održala otečenost penisa. Ejakulacija može biti retrogradna zbog ograničenja uretre. Međutim, noviji modeli su dostupni sa stežućom trakom koja rjeđe utiče ejakulaciju.

Vakumski uređaji su neinvazivni, ekonomični i efikasni. Međutim, ovi uređaji zahtijevaju određeni nivo sposobnosti kako bi se koristili. Za mnoge muškarce sa tetraplegijom, partner mora biti voljan da pomogne sa ovom procedurom. Pored toga, muškarac se mora prebaciti iz kolica i biti u ležećoj poziciji kako bi se ostvario dobar vakum na korijenu penisa.

Vakumski uređaji za penis

Pojedinci s nekompletnim povredama mogu iskusiti bol, diskoloraciju, i hladnoću na korijenu penisa. Stežući prstenovi ne bi trebali ostati na mjestu duže od 30 minuta. Njihovo duže korištenje može dovesti do pucanja kože. Vakumski uređaji su češće prihvaćeni od strane muškaraca u dužim, uspostavljenim vezama.

Mlađi parovi obično smatraju da je ovaj uređaj neprirodan i glomazan. Neki muškarci koriste vakumske uređaje kako bi pojačali erekcije postignute oralnim medikamentima, iako ovo postaje manje uobičajeno u posljednje vrijeme. Vakumski uređaji se često koriste u nerazvijenim državama gdje je farmakoterapija nedostupna ili preskupa.

Implanti za penis

Implanti za penis postaju sve popularniji, a nove tehnologije ih konstantno unapređuju. Mnogi muškarci sa povredom kičmene moždine imaju veoma pozitivno mišljenje o njima. Nakon početnog perioda prilagodbe, muškarci se osjećaju veoma pozitivno zbog implanta.

Za muškarce koji odaberu ovu metodu kako bi poboljšale erekciju, posebno kod mlađih muškaraca, postoji emocionalna prilagodba kod prihvatanja činjenice da je implantat jedino rješenje za povratak erekcije. Ovaj emocionalni proces može potrajati neko vrijeme. Implantati se trebaju razmatrati tek nakon neuspješnog pokušaja sa drugim metodama i tretmanima.

Iako su vrlo efikasni i mogu donijeti zadovoljstvo mnogim parovima, osoba koja se odluči na ovaj tretman mora biti realna u očekivanjima. Implant neće povratiti potpuno mladalačko seksualno funkcionisanje, niti će povećati dužinu penisa.

Danas su implanti zadnja opcija kod obnavljanja seksualne funkcije. Stavljanje implantata je konačno i nema povratka nakon operacije. To je ozbiljna odluka i nikada se ne treba uzimati olako. Treba se učiniti tek nakon razgovora s partnerom i doktorom.

Tipovi implanata za penis

Postoje dva tipa implantata na tržištu danas. To su savitljive proteze i proteze na naduvavanje. Savitljivi implanti su manje popularna opcija jer muškarac uvijek ima erekciju. Ovaj tip implanta se sastoji od dvije plastične tube koje se stavljaju u komore za erekciju unutar penisa. To je prostor gdje se normalno puni krv tokom erekcije.

Jedna od glavnih prednosti savitljivog implantata je to što pomaže muškarcu da urokondom stoji na mjestu, ako ga koristi. Veliki nedostatak za savitljive implantate je činjenica da muškarac ima trajnu erekciju. Ovo može posramiti muškarca u teretani, na plaži ili kada nosi usku odjeću.

Implant na naduvavanje se sastoji od para cilindara na naduvavanje koji se hirurški ugrađuju u penis. Pumpa za implant je takođe hirurški ubačena u skrotum. Kada muškarac želi erekciju, on stišće pumpu, koja pomjera tečnost u cilindre, što čini cilindre tvrdim. Kada se izduvaju, penis se vraća u normalno, spušteno stanje.

Seksualna prilagodba nakon povrede kičmene moždine je postepen proces koji uključuje psihološku i fizičku prilagodbu. Dostupnost novih medikamenata, uređaja i procedura je uveliko povećala mogućnost da osoba ima zadovoljavajući seksualni život nakon povrede kičmene moždine.

3 odgovora na “Vakumski uređaji i implanti za penis”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *