Kategorije
Nauka i istraživanja VIJESTI

Genskom terapijom poništili paralizu

Naučnici su postigli veliki uspeh u lečenju paralize, tako što su komplikovanom genskom terapijom uspeli da paralisanim pacovima povrate veliki broj motoričkih funkcija.

Naučnici su postigli veliki uspeh u lečenju paralize, tako što su komplikovanom genskom terapijom uspeli da paralisanim pacovima povrate veliki broj motoričkih funkcija.

Tim sa Kraljevskog koledža u Londonu koristio je gensku terapiju kako bi popravio oštećenja kičmene moždine kod pacova. Životinje su nakon lečenja uspevale da koriste udove i da se pomoću prednjih šapa hrane.

Istraživanje je još u ranoj fazi, ali su rezultati već veoma obećavajući i ohrabrujući da će jednog dana poništavanje efekata paralize biti moguće.

Kičmena moždina povezuje i nosi instrukcije iz mozga u ostatak tela.

Nakon njenog oštećenja, telo popravlja povređenu moždinu ožiljačnim tkivom, koje se, nažalost, ponaša kao prepreka za uspostavljanje novih veza između nerava.

Genskom terapijom pokušano je da se telu naloži da rastvori ožiljačno tkivo. Trebalo je da se ćelijama donesu nove genetske instrukcije, gen, kako bi telo uklonilo ožiljke.

Instrukcije su nosile naredbu za proizvodnju enzima hondroitinske sulfataze, a donesene su putem virusa. Konačno, pacovima je dat lek koji je aktivirao instrukcije.

Životinje su nakon dva meseca terapije uspostavile kontrolu nad prednjim nogama.

„Osim korišćenja prednjih nogu, otkrili smo dramatično povećanje aktivnosti u kičmenoj moždini, što ukazuje na uspostavljanje novih veza između nerava“, objasnila je Emili Burnsajd, jedna od učesnica istraživanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *