Kategorije
Nauka i istraživanja VIJESTI

Matične ćelije – lijek ili smrt

Učestale smrti poznatih ruskih glumaca od raka posljedica su podmlađivanja uz pomoć matičnih ćelija, tvrdio je svojevremeno poznati glumac Stanislav Sadaljski. Ovu mogućnost, međutim, ni danas ne isključuju vrhunski ruski ljekari i naučnici, ali i pored toga kozmetički preparati na bazi matičnih ćelija se prodaju na svakom koraku, a kozmetičke klinike obećavaju „vječnu mladost“.

„Kategorično zabranjujem ljekarima kozmetičkih klinika da unose u organizam matične ćelije. Uz njihovu pomoć događa se čudo, ali ono kratko traje. Godinu-dvije organizam se podmlađuje i obnavlja. Istovremeno se provocira i rast ćelija raka koje munjevito ’pojedu‘ organizam“, upozorio je Sadaljski u svom blogu još pre pet godina, nakon smrti četiri ruske zvijezde — Ane Samohine, Olega Jankovskog, Aleksandra Abdulova i Ljubova Poliščukova, koji su koristili usluge kozmetologa i podmlađivali se ovom veoma popularnom metodom. Svi su umrli od raka.

Ovom spisku se može dodati još nekoliko imena. Poslednji smrtni slučaj, koji je zabilježen ovog ljeta, ponovo je rasplamsao polemiku na ovu temu.

Poznata ruska pjevačica i glumica, četrdesetogodišnja Žana Friske umrla je od zloćudnog tumora na mozgu sa kojim se borila pune dvije godine. Ljekari sada raspravljaju o uzroku njene bolesti. Mišljenja su podjeljena, a najglasnija je ona verzija po kojoj je Friskeova oboljela, navodno, poslije podmlađivanja matičnim ćelijama.

Spekuliše se da je žrtva „injekcije mladosti“ i operski pjevač Dmitrij Hvorostovski, kojem je dijagnostifikovan tumor mozga. On je, međutim, uspješno prošao liječenje i najavljen je njegov povratak na scenu već ovog mjeseca.

Smatra se da je bivši ruski lider Boris Jeljcin začetnik ove mode među ruskim javnim ličnostima. Nakon što se 2002. godine pojavio znatno podmlađen, počele su da kruže glasine da se on još tada podvrgao ovom tretmanu, koji podrazumeva ubrizgavanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce novorođenčadi u tijelo pacijenta.

Da li su zaista matične ćelije svemogući lijek i eliksir mladosti ili prevara? Da li leče i podmlađuju ili ubijaju? Oko toga danas spore stručnjaci u cijelom svijetu.

U Moskvi procedura podmlađivanja pomoću matičnih ćelija dobija sve više na popularnosti, a klijenti su spremni da izdvoje i stotine hiljada rubalja kako bi zaustavili starenje, uprkos svim upozorenjima stručnjaka i rizicima koje ovi tretmani nose. Medicinari sumnjaju da ove metode mogu da donesu „vječnu mladost“ i upozoravaju da može doći do ozbiljnih, čak i pogubnih, posljedica.

Šta kažu eksperti?

Većina eksperata se slaže da matične ćelije zaista mogu da se pretvore u ćelije raka i upozoravaju na rizik od njihovog korišćenja za podmlađivanje. To je potvrdila i najnovija studija koju su sproveli naučnici Univerziteta u Ohaju, a koja je objavljena početkom ovog mjeseca. Naravno, i bez toga postoje razni faktori koji mogu doprineti razvoju raka, ali verziju sa korišćenjem trenutno najmodernijeg „eliksira mladosti“ ne bi trebalo odbacivati, kažu stručnjaci.

Eksperti ističu da nisu do kraja izučeni svi aspekti korišćenja matičnih ćelija u farmakologiji, kozmetologiji i medicini, pa da je sve moguće. Takođe, klinički nisu ispitani ni preparati na bazi matičnih ćelija koji se koriste u kozmetičke svrhe, dodaju oni.

U mnogim zemljama je liječenje i podmlađivanje matičnim ćelijama zabranjeno, ali je za razne mešetare to unosan biznis koji oni uporno razvijaju.

Činjenica je da su za naučnike matične ćelije velika nada, za bolesnike slamka spasa, a za neke „eliksir mladosti“. Većina stručnjaka se slaže da bi to mogao da bude lijek budućnosti za mnoga oboljenja, ali istovremeno upozoravaju da je „ovo polje“ i dalje nedovoljno istraženo i nepoznanica za naučnike, a da je primjena matičnih ćelija u medicini i kozmetologiji i dalje samo eksperiment.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *