Kategorije
Aktuelno Balkan VIJESTI

Svis Medika: Šta se krije iza visokih zidova klinike?

Kolin Kempbel (56), između odlaska u Švajcarsku na eutanaziju i navodnog lečenja u beogradskoj klinici.

U Specijalnoj bolnici “Svis medika” kažu da još ne sprovode terapiju matičnim ćelijama.

Da li će Škot Kolin Kempbel (56) ipak otići na eutanaziju na Kliniku “Lajf Serkl” u Bazelu, gde je zakazao prijem za 15. jun, ili će doći u Beograd, gde kako piše škotski list “Herald” želi da se zbog multipleks skleroze podvrgne terapiji matičnim ćelijama, još je velika nepoznanica.

Iako je “Herald” preneo navode Kembela da će odložiti termin za eutanaziju ako bude prihvaćena njegova prijava za lečenje novom terapijskom metodom u Beogradu, u Specijalnoj bolnici “Svis medika” (Swiss medica), gde bi Škot, navodno, trebalo da dođe na terapiju, “Novostima” je u petak saopšteno da se u ovoj bolnici ne sprovodi terapija matičnim ćelijama i da osobu pod imenom Kolin Kempbel nemaju u svojoj evidenciji.

Ova bolnica prema informacija dostupnim na sajtu posluje na nekoliko lokacija: U Beogradu, Moskvi, Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji i SAD.

– Specijalna bolnica “Svis medika” Beograd je bolnica za interne bolesti koja se bavi specijalističko-konsultativnom i stacionarno-zdravstvenom delatnošću iz oblasti interne medicine, za šta je i uredno registrovana. U našoj bolnici se ne sprovodi terapija lečenja matičnim ćelijama – navodeno je u odgovoru ove bolnice “Novostima”.

Iz informacija o ovoj bolnici sa zvaničnog sajta, međutim, među prvim bolestima koje se tu tretiraju navedena je upravo multipleks skleroza, hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koje se ispoljava neurološkim simptomima. Objašnjeno je i da tretman multipleks skleroze u bolnici “Svis medika” uključuje četiri osnovne procedure, od “ubiranja” matičnih ćelija, njihove ekstrakcije, obrade, do vraćanja u telo.

Samo eksperimentiše
Više eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana s ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji, objašnjava “Herald”.

Bez odgovora iz Svis Medike

Na pitanja da li se matične ćelije, inače zvanično nepriznata metoda u lečenju multipleks skleroze, u ovoj bolnici eventualno primenjuju u okviru neke kliničke studije, što bi jedino bilo dozvoljeno, ili kao alternativna metoda, i da li za to imaju dozvolu, iz “Svis medike” nisu odgovorili.
List “Herald” navodi da dvanaestodnevno lečenje u “Svis medika” u Beogradu košta 15.000 do 16.000 funti, pri čemu se pacijentima ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija, za koje je, kako navodi ovaj list, dokazano da obnavljaju mijelin, masni omotač nervnih ćelija koje multipleks skleroza razara, čime se poboljšavaju funkcija mozga i pokretljivost.

Komšije ništa ne znaju

Zgrada “Svis medika”, u Zemunu, u Hemingvejevoj ulici, opasana je visokom ogradom, i gotovo da izgleda kao neko utvrđenje, sa portirnicom na ulazu. Na portirnici u petak po podne nije bilo nikoga.

Komšije su bile redom iznenađene našim raspitivanjem za kliniku u kojoj se leči multipleks skleroza.

– Šta? Nismo čuli. Ovde je klinika, ali za lečenje bolesti zavisnosti – rekle su nam komšije.(F. H.)

Nije jedina sumnjiva klinika u Srbiji

Na internetu se može pronaći i klinika “Serasel” (Seracell) koja posluje u Beogradu i Novom Sadu, a koja takođe na svom sajtu nudi tretmane matičnim ćelijama za oboljenja kao što su povreda kićene moždine, cerebralna paraliza i mnoge druge.
Preko društvene mreže Fejsbuk smo slučajno saznali za slučaj jedne osobe koja čeka termin u ovoj klinici. Zanimljivo je da je ista osoba obmanjena te da je bila sigurna da je u čitavu priču uključena i VMA.

Izvor: novosti.rs i Hendiportal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *