Kategorije
Nauka i istraživanja VIJESTI

Tragom vijesti: Obećava li električna stimulacija?

Električna stimulacija i tri slučaja u kojima su prohodali pacijenti nakon povrede kičmene moždine je trenutno udarna vijest na gotovo svim domaćim portalima.

Električna stimulacija i tri slučaja u kojima su prohodali pacijenti nakon povrede kičmene moždine je trenutno udarna vijest na gotovo svim domaćim portalima. Postavlja se pitanje da li je to još jedna u nizu “moraš kliknuti” vijesti ili stvarno novi uspješan tretman liječenja. Evo nekoliko detalja o čemu se radi.

Vijest se oslanja na istraživanje koje već nekoliko godina sprovodi fondacija Christopher Reeve a čitav projekat nosi ime The Big Idea iliti Velika ideja. Fondacija Reeve je još 2014. godine otkrila neverovatno istraživanje o epiduralnoj stimulaciji u kojoj su četiri mladića koji žive sa povredom kičmene moždine djelimično oporavili uz dobrovoljne pokrete i sposobnost da stoje. Svaki učesnik je imao hroničnu potpunu povredu kičmene moždine, što znači da su bili potpuno paralisani ispod nivoa povreda i sa vjerovatnoćom da se nikad neće oporaviti. Bio je to veliki uspjeh uzimajći u obzir da Fondacija još od 1982. pokušava nešto napraviti na ovom polju.

Tokom godina Fondacija je uložila više od 138 miliona dolara u laboratorije širom svijeta kako bi ujedinila najsjajnije umove i ubrzala naučno otkriće. Zahvaljujući upornosti Fondacije Reeve, lijek za povrede kičmene moždine više nisu nemogući san, već realnost u nadolazećem periodu.

Najnovija vijest se pojavila nakon što su u magazinu Nature Medecine od 24. septembra, objavljeni rezultati koji su pokazali da je moguće uspostaviti izgubljene senzomotorne veze u kičmenoj moždini uz pomoć epiduralne stimulacije.

Vijest možete pročitati na hrvatskom ili bosanskom portalu ili pogledati u videu ispod.

Dodao bih još da je po svemu sudeći potrebno još mnogo godina da bi ova metoda zaživjela u praksi. Sa druge strane, već sada se epiduralna stimulacije ugrađuje u nekim zemljama trećega svijeta, što zbog velikog rizika nikome ne bih preporučio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *