Kategorije
BLOGOVI Reportaže i putopisi

Da li industrija vozila pokušava uzeti laku lovu?

Svi smo u nekom trenutku poželjeli vlastito vozilo koje je maksimalno prilagođeno našim potrebama. Automobili su postali svakodnevnica kojom se služimo da bi smo obavili dnevne potrebe.

Svi smo u nekom trenutku poželjeli vlastito vozilo koje je maksimalno prilagođeno našim potrebama. Automobili su postali svakodnevnica kojom se služimo da bi smo obavili dnevne potrebe. Prilagođavanje automobila može biti zahtjevan, dugotrajan i skup proces, pa smo postavili pitanje da li neko izrađuje automobile koji dođu s već ugrađenim komandama ili automobile koji su namjenski izrađeni? U oba slučaja odgovor je: DA!

Mnoge auto kompanije su se već prilagodile ovom problemu i prilikom kupovine automobila možete upitati za modifikaciju vozila po Vašim potrebama. Međutim, postoji mogućnost da će te modifikacije koštati duplo više nego bi trebale. Kako je svaka izmjena automobila skupa, auto kompanije će iskoristiti trenutnu situaciju i podići cijenu puno više, jer ipak radi se o posebnim izmjenama na automobilu, ali i o “skupim” dodacima i “stručnom” osoblju koje ugrađuje te komande. Naravno, ako ste ikad gledali komande se vrlo lako postavljaju i skidaju na bilo kojem tipu automobila. Donekle vrijedi platiti dodatnu ugradnju komandi kod ovlaštenog prodavača i uživati u luksuznom automobilu.

Kako smo razmislili o mogućnosti prilagođavanja, a i pisali smo o svim mogućnostima u nekom od prethodnih članaka, pokušali smo kontaktirati i neke od proizvođača specijalno izrađenih i već prilagođenih vozila. Među njima se našlo i Elbee vozilo, proizvedeno u Češkoj. Mali automobil prilagođen za vožnju iz kolica se činio kao dobar izbor. Prva prednost mu je upravo bila i mogućnost vožnje iz kolica jer postoji velik broj osoba koje se ne mogu samostalno prebacivati iz kolica na sjedalo, ali i onih kojima s godinama to postaje sve teže. Elbee ima dva sjedišta i potpuno prilagođene komande za paraplegičare, ali iz Češke kažu da još rade na komandama za tetraplegičare.

U razgovoru s timom Elbee Mobility-ja smo saznali da je za vožnju ovog mini auta potrebna vozačka dozvola B1 kategorije, te da vozilo ima motor od samo 300ccm i potrošnju od 4.5l na 100km. Elbee također ima senzore naprijed i pozada radi lakšeg parkiranja, te razne mogućnosti nadogradnji po želji kupca poput dekoracija na boji vozila, proširenja unutrašnjeg prostora itd.

Elbee
Vozilo iz Elbee Mobility radionice

Iz Elbee Mobility-ja kažu da je moguće ugovoriti probne vožnje, prilagoditi vozilo svakoj vašoj potrebi, ali također da mogu pregovarati o cijeni i načinu plaćanja. Iako se ovaj automobil čini jako zanimljivim i isplativim ako putujete sami, on ima i svoje mane. Prva mana bi mi bila da ima ograničen broj sjedišta (2), što je nedovoljno ukoliko putujete s nekim. Naravno, kad kupujemo auto da će se desiti da želimo povesti više prijatelja ili članova porodice s nama, ali gdje ih staviti u Elbee? Druga je da Elbee ima ugovorenu cijenu za EU tržište, ali ne i za tržište koje ima slabiji ekonomski razvoj. Cijena na tržištu EU je 22.000 eura za osnovni paket, što se po meni ne čini nikako isplativim. Na tržištu ima nekoliko modela vozila sličnih Elbee-ju, ali ipak za nas je to malo previše.

Kako je cijena Elbee vozila 22.000 eura malo povisoka, doveo sam se na razmišljanje – da li je isplatnije kupiti vozilo pa ga naknadno prilagoditi ili kupiti nešto poput Elbee-ja?

Ukoliko vas još zanima Elbee ili želite neke informacije o njima, posjetite njihovu web stranicu. Čini se da auto kompanije pokušavaju iskoristiti svaku šansu da povise cijene i lako zarade novac jer ipak, namjenski rađena oprema je “puno skuplja”. Vjerujem da par prepravki vozila ne košta onoliko koliko oni naplate, ali također ni da proizvodnja vozila poput Elbee-ja i cijena po kojoj se prodaje nije isplativa iz puno razloga. Moj izbor bi definitivno bila kupovina i dodatna nadogradnja vozila, ali ko zna, možda se nekom Elbee pokaže kao isplativo i korisno vozilo.

Od Mehmed Bosnić

Nastradao sam u augustu 2011. godine, skokom u rijeku i zadobio povredu vratne kičme u predjelu C5-C6. Nakon povrede pokušao sam razne metode liječenja poput klasične rehabilitacije, rehabilitacije pomoću matičnih ćelija, akupunkture, kineske i tibetanske medicine. Trenutno pohađam srednju školu uprkos mnogim nedostacima u sistemu obrazovanja i velikoj diskriminacije prema osobama s invaliditetom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *