Kategorije
BLOGOVI Reportaže i putopisi

Putovanje avionom u invalidskim kolicima

Putovanja po svojoj prirodi zahtijevanju puno planiranja i priprema, posebno ako ste osoba sa poteškoćama koja prvi put putuje avionom. Evo malog uputstva za putovanje avionom u invalidskim kolicima.

Pri samoj pomisli, pojavi se toliko pitanja da često poželite reći „ne mogu ja to“ i počnete planirati drugačije putovanje. Kao osoba koja obožava avione i letenje imao sam određenu dozu straha i slično mišljenje. Dobra vijest je da za tim nema potrebe, jer putovanje avionom nije nešto čega bi se trebali bojati.

Rezervacija karata i asistence

Kartu možete rezervisati online. U slučaju da je rezervišite na sajtu kompanije, vjerovatno ćete dobiti opcije da izaberete putno osiguranje i asistencu. Ukoliko rezervišite preko Affiliate sajtova, nakon rezervacije predlažem da se javite direktno aviokompaniji sa kojom putujete radi ugovaranje asistence.

Prva stvar koju bi ste prilikom rezervacije karte trebali uraditi je obavezno najaviti da ste osoba s invaliditetom i da će vam trebati pratnja do sjedišta u avionu. Neke kompanije će vas pitati koji tip pomoći vam je potreban: da li vam samo treba vodič (pomoć za slijepe i slabovidne osobe), potrebna su vam invalidska kolica, ili vam je potrebna i pomoć pri transferu iz kolica u sjedište i obrnuto. Ako vas slučajno ne pitaju, možda ne bi bilo loše da ih napomenete.

Takođe, za neke bolesti će vam biti potrebno ljekarsko odobrenje za let, ali za to je najbolji raspitati se direktno kod aviokompanije sa kojom letite. Uglavnom je obavezno za akutne bolesti, osobe u ležećem položaju,  korisnike boca sa kisikom…

Psi pratioci su također dozvoljeni i vode se bez naknade, Možete ih držati u kabini ali na povodcu.

Ako niste samostalni da slijedite sigurnosne upute osoblja aviona, ako vam je potrebna pomoć u slučaju evakuacije, hranjenja ili korištenja toaleta, potrebno je da imate vlastitu asistencu.

Po pravilima aerodroma morate biti 2-3 sata ranije na aerodromu, a odmah po dolasku potrebno je da se javite na jedan od info pultova kako bi vas preuzela unaprijed dogovorena pratnja. Nakon što predate prtljag, pratnja će vas odvesti na terminal ili to sami možete uraditi ukoliko želite.

Putovanje avionom u električnim kolicima

Ukoliko koristite električna kolica ili skuter, dodatno se informišete o dimenzijama i gabaritima jer mnoge kompanije imaju limite u gabaritima zbog malih vrata za utovar robe u avion. To su obično Low Cost kompanije sa manjim avionima tipa Airbus A320 od RyanAir-a ili WeezAir-a.

Zatim, da bi baterije mogle biti transportovane u prtljažnom prostoru aviona moraju biti tip “suve” ili “gel” baterije. Tečne i Lithium-jonske se mogu transportovati samo u putničkoj kabini aviona, što znači da moraju imati mogućnost odstranjivanje sa kolica. Možda će vaša kolica i baterije morati na skeniranje da se provjeri da baterije nisu oštećene.

Električna kolica se moraju osigurati na propisan način, a aviokompanije u većini slučajeva zahtijevaju fizičko odstranjivanje žica elektro-motora sa naponskih jedinica (baterija). Novi modeli kolica imaju osigurače koji mehanički otkačuju elektro-motore. Dodatno odstranite joystick i kolica su spremna za utovar.

Obavezno morate da znate kako uraditi prethodne postupke kako bi postupak mogli objasniti osoblju koje vas prati. Neophodno je imati i alat (kluč i slično) ako je potrebno ali pazite da ne budu ošri ili opasni za transport jer rizikujete da vam ih oduzme kontrola.

Vašu torbu sa kolica, stvari koje bi mogle da otpadnu ili se lako odvoje od kolica ponesite sa sobom u kabinu.

U avionu

U vlastitim kolicima dolazite do terminala odakle prelazite u posebna kolica. Radi se o uskim kolicima, kojima bez problema prolazite između sjedišta i dolazite do svog sjedišta i udobno se smještate. To bi bila cijela procedura ulaska u avion, koja ni malo nije otežavajuća jer se radi o stručnim osobama koje su zadužene samo za vas, i vi ste pri ulazu u avion prioritet u odnosu na druge putnike. Pri izlasku vjerovatno ćete sačekati da su drugi putnici izađu.

Sa sobom u avion možete ponijeti svu „opremu“ koja vam je potrebna, osim vaših boca s kisikom, njih morate iznajmiti na aerodromu. Takođe ako putujete u evropskim zemljama, imate pravo da besplatno transportuje i toaletna kolica. Predlažemo da se dodatno raspitate o ovim uslugama kod vašeg aviokompanije.

Za mjeru opreza, nakon  prebacivanja u kolica kojima idete do sjedišta, obavezno uslikajte vaša kolica za slučaj oštećenja ili za slučaj da ih izgube ili zaborave, kao što su moja ostala u Minhenu a ja stigao u Moskvu. Naravno, u slučaju oštećenja kolica imate pravo tražiti odštetu, a u slučaju da vam izgube kolica ili ih ostave negdje kao moja dobijate druga dok vaša ne stignu na traženu adresu.

U slučaju da morate koristiti toalet, osoblje aviona će vam pomoći da odete do njega. U glavnom toaleti nisu pristupačni ali će vam osloboditi dovoljno diskretnog prostora u hodniku ispred toaleta.

Po izlasku iz aviona provjerite svoja kolica od oštećenja, ako nisu oštećena uživajte u daljnjem putu. U slučaju oštećenja napravite prijavu, jer je aerodrom dužan platiti odštetu u slučaju oštećenja.

Letite bez straha, uživajte i obiđite svijet bez straha. – Ekipa Hendi portala

Od Mehmed Bosnić

Nastradao sam u augustu 2011. godine, skokom u rijeku i zadobio povredu vratne kičme u predjelu C5-C6. Nakon povrede pokušao sam razne metode liječenja poput klasične rehabilitacije, rehabilitacije pomoću matičnih ćelija, akupunkture, kineske i tibetanske medicine. Trenutno pohađam srednju školu uprkos mnogim nedostacima u sistemu obrazovanja i velikoj diskriminacije prema osobama s invaliditetom.

1 odgovor na “Putovanje avionom u invalidskim kolicima”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *