Kategorije
KUTAK ZNANJA Multipla skleroza

Moguća multipla skleroza?

Ukoliko ste na ovoj stranici, vjerovatno se brinete da vi ili neko o kome brinete možda ima MS. Koliko je moguća multipla skleroza? Možda ste pročitali opis MS-a na internetu i zvučalo vam je poput simptoma koje osjećate. Možda neko u vašoj porodici ima MS, te ste zabrinuti da i vi ne razvijete tu bolest. Ili vam je možda vaš doktor rekao da možda imate MS jer ste iskusili jednu epizodu napada simptoma poput onih koje imaju osobe sa MS-om.

Da li postoji neko s kim mogu pričati o svojoj situaciji?

Ukoliko imate pitanja o MS-u, šta je, kako se dijagnosticira, kako se tretira, šta se može desiti toko ove bolesti, te bilo kojem drugom problemu, najbolje se obratiti vašem doktoru koji će vam ovo objasniti. Internet nije uvijek najbolje mjesto za traženje ovih informacija.

Zašto mi doktori ne mogu reći šta nije uredu sa mnom?

MS nije laka bolest za dijagnosticirati. Prvo, ne postoji niti jedan pojedinačni test koji može dijagnosticirati MS. Drugo, dijagnoza se ne može ustanoviti dok doktori ne nađu dokaze o dvije epizode aktivnosti bolesti u CNS-u, a koje su nastale u dva različita vremenska perioda – što znači da je potvrđivanje dijagnoze nekad igra vremena. Treće, većina MS simptoma može biti uzrokovana drugim stanjima, što znači da doktro mora isključiti ostale moguće uzroke. Vrlo često, kada se sumnja na problem unutar CNS-a, poput MS-a, mnogi testovi će se morati sprovesti kako bi se dijagnoza ustanovila.

Da li postoje dostupni tretmani koji će mi pomoći u međuvremenu?

  • Ukoliko vaš doktro vjeruje – na osnovu vaše medicinske povijesti, fizičkog ispitivanja i testnih rezultata – da imate visok rizik razvijanja MS-a, postoje lijekovi za koje je dokazano da usporavaju razvoj klinički definitivnog MS-a.
  • Ukoliko osjećate simptome koji vam stvaraju nelagodu ili vam spriječavaju dnevne aktivnosti, navedite ih doktoru. Mnogi simptomi se mogu uspješno kontrolisati čak i bez potvrđene dijagnoze.
  • Ukoliko se osjećate preplavljeni ili ste pod stresom zbog vaših simptoma ili nesigurnosti dijagnoze, razmislite o razgovoru sa psihologom o tome.

Šta trebam reći mom poslodavcu o mojim medicinskim problemima i odsustvu od rada?

Bitno je znati da informacije koje dijelite sada mogu uticati na vaše zaposljenje u budućnosti. Prije nego što podjelite informacije o svom zdravstvenom stanju sa poslodavcem ili kolegom, posavjetujte se sa ljekarima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *