Kategorije
Život sa ...

Manuelna ili elektromotorna – kako odabrati invalidska kolica

U ovom tekstu se bavimo osnovnim razlikama između manualnih i elektromotornih kolica i nadamo se da ćemo vam pomoći u odabiru vaših

Pravilan izbor invalidskih kolica može znatno poboljšati kvalitetu života. Nabavka istih u slučajevima kada imate zdravstveno stanje koje utiče na vaše hodanje, znači da možete nastaviti da radite stvari koje volite.

Za početak ćemo ih podijeliti u dvije glavne kategorije: manuelna kolica, koja se pokreću se vlastitom snagom, i elektromotorna ili električna invalidska kolica, koja pokreće elektromotor.

Takođe postoje i druge vrste pomagala koja omogućavaju kretanje, kao što su razne vrste hodalica, skutera i slično, ali njima se nećmo baviti u ovom tekstu.

Manuelna invalidska kolica

Manuelna kolica su sigurno najbolji izbor za osobe sa punom pokretljivošću trupa i ruku, kao što su osobe sa paraplegijom. Svi drugi korisnici bi trebali imati bar malo snage u rukama i biti u mogućnosti koliko-toliko kontrolisati trup kako bi održavali balans i mogli iskoristiti prednost manualnih kolica u odnosu na elektromotorna.

Manuelci na okupu 🙂

Ako to nije slučaj, u startu vam preporučujemo elektromotorna. Čak i ako imate asistenta, jer sloboda pri kretanju je nešto što je ključno za svaku osobu u kolicima. Ako pak iz nekog razloga elektromotorna kolica ne dolazi u obzir, obratite pažnju na širok izbor modela koji raspolažu sa ručkama pogodnim za guranje od strane drugih lica.

Prednost manualnih invalidska kolica je i ta što imaju velike zadnje točkove i omogućavaju lakše savladavanje prepreka kao što su pragovi, manja stepeništa i slično. Njihova težina i kompaktnost omogućavaju i lakši transportirat, što će vam dati dodatnu slobodu.

Kada su u pitanju modeli, postoje tri osnovna tipa manuelnih invalidskih kolica:

  • Aktivna ili ultra laka – preporučena gotovo uvijek kod mlađe populacije koja ima i najmanje pokrete u rukama (tetraplegija C5-C6 i niže) zbog lakoće kretanja, malog otpora i velike upravljivosti. Ona omogućavaju i korištenje dodataka kao što su ručni bicikli, e-točak i drugi. Njihova čvrsta konstrukcija im omogućuje da dugo godina ostaju konzistentna i čvrsta,
  • Laka sklopiva – su univerzalna kolica koje su laka a isto tako se lako sklapaju i zauzimaju malo prostora prilikom transporta. Ne preporučuju se za mnogo zahtjevne korisnike jer su nešto teže izvedbe i manji su otporna na habanje.
  • Obična – teška kolica, su nezgrapna metalna standarda kolica sa loše postavljenim naslonjačem i velikom težinom. Preporučuje se za privremenu upotrebu i kod starijih lica.

Pokušajte dobiti na probu više modela ako niste sigurni koja vam najbolje odgovaraju. To podrazumijeva da ćete uvijek voditi borbu sa Fondom zdravstva ili ljekarom koji vam propisuje ista, ali ne odustajte.

Elektromotorna invalidska kolica

Električni pogon je idealan ako nemate snage ili izdržljivosti kod korištenja manuelnih invalidskih kolica, a ne želite da se oslanjate na guranje od strane drugih osoba. Takođe su dobar izbor ako prelazite duže relacije ili idete na putovanja u razvijene gradove.

Sunrise Salsa M2 negdje u Apeninima
Elektromotorna kolica Sunrise Salsa M2

Prije odabira kolica neophodno je obratiti pažnju na sredinu i podlogu na kojoj ćete ih najviše koristiti, jer loše ulice i makadamski putevi su jako nezgodni za kretanje manuelnim. Sa druge strane, elektromotorna kolica mogu da savladaju vertikalne prepreke kao što su pragovi ili stepenice u rasponu od 5 do 10 centimetara i sve preko će vas zaustaviti.

Postoji širok izbor tipova i modela na tržištu, mi ćemo ih podijeliti u tri kategorije:

  • Prijenosna: za upotrebu kod kuće ili na ravnim glatkim podlogama kao što su uređene gradske zone i trgovački centri. Obično ih je lako sklopiti i staviti u prtljažnik automobila bez korištenja rampe.
  • Univerzalna: dizajniran tako da ponude najbolje karakteristike kako u zatvorenim tako i u otvorenim prostorima. Odlikuje ih veliki domet, upravljivost i konfort. Zbog njihove težine neophodno je posjedovati rampu za utovar u automobil.
  • Vanjska: će imati veće točkove za savladavanje neravnog terena, kao i suspenziju kako bi pogon bio više udoban. Obično se mogu koristiti i u zatvorenom prostoru, ali njihova veća dimenzija i manja upravljivost može značiti i da nećete moći proći kroz neka vrata.

Upravljanje elektromotornim kolicima

Najčešći tip ‘kontrole pogona” na elektromotornim kolicima je džojstik postavljen na jednom od naslona za ruke. Tu su još dodatni uređaji koji omogućavaju prilagodbu u zavisnosti od zahtjeva korisnika.

Da li su kolica sve na što moram obratiti pažnju?

Pored kolica, veliku ulogu u udobnosti i očuvanju zdravlja igraju jastuk za sjedenje i naslonjač. Oni se uglavnom uzimaju odvojeno od kolica u zavisnosti od potrebe korisnika.

Tarta Emys naslonjač i Roho jastuk

U sekciji recenzije možete naći razne testove i opise pomagala. Na fotografijama u ovom tekstu ste mogli vidjeti aktivna manuela kolica Joker proizvođača Progeo i elektromotorna proizvođača Sunrise Medical. U komentarima ispod možete podijeliti vaša iskustva i opažanja o ovoj temi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *