Kategorije
Terapije i tretmani

Akupunktura

Akupunktura je starokineska metoda liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži, od kojih svaka djeluje na određeni dio tijela. Riječ akupunktura je latinskog porijekla (acus – igla, pungere – zabadati).

Šta je akupunktura?

Metoda je dobila taj naziv od europskih misionara koji su posjetili Kinu krajem 16.st.i prvi donijeli glas u Europu o kineskoj medicini. U Kini akupunktura datira od oko 1000 godina prije Krista, arheološki nalazi pripadaju Han dinastiji (202. pr. Kr.-220.god.), a Huang Di Nei Jing – Žuti car ( 2698. – 2596.g.pr.n.e.), autor je prvog pisanog dijela o kineskoj medicini.

Akupunktura je izazvala najviše podsmijeha u krugovima službene medicine od svih pristupa liječenju što se primjenjuju u svijetu. Ideja da postoji vitalna sila koja kola tijelom duž “meridijana” i pokretanje te sile ubadanjem finih igala, činile su se posve besmislenima. Posjetom američkog predsjednika Richarda Nixona 1972. organiziranom od strane Henrya Kissingera stvorena je mogućnost da strani liječnici upoznaju akupunkturu.

Kineski predsjednik Mao Tze Dong organizirao je susrete tradicionalnih doktora s američkim, gdje su im demonstrirane operacije provođene uz anesteziju akupunkturom. Mnoge medicinske organizacije uputile su svoje članove u tu daleku zemlju da upoznaju novu tehniku. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao službenu metodu 1978.

Tretmani se provode iglama tankima poput vlasi, načinjenima od plemenitih metala. Broj igala koje se koriste i dubina uboda ovisi o stanju pacijenta i vrsti poremećaja. U toku jednog tretmana uglavnom se koristi 6 do 12 igala, iako ih može biti i manje, pa čak i više od dvadeset. Igle se ubadaju u tijelo od 2 milimetra do nekoliko centimetara dubine, te ostaju zabodene uglavnom od 15 do najviše 30 minuta.

Poznato je da je akupunktura izuzetno djelotvorna i kod komplikacija nakon operacija, kemoterapije i zračenja, sinusitisa, opstipacija, bolova koštanog i mišičnog sustava. Tretmani akupunkture ublažavaju i liječe i upale mjehura, bubrega i prostate, bolove uzrokovane bubrežnim kamencima te inkontinenciju i nočno mokrenje u krevet, ali i impotenciju.

Akupunktura pomaže i kod psihosomatskih oboljenja i poremečaja, kao što su, primjerice, glavobolja, migrena, neuralgija, fantomski bolovi, te različitih psihičkih poremećaja i oboljenja, depresi je, bulimije, anoreksije, pretjerane težine i poremečaja spavanja. Primjenjuje se i u liječenju ovisnosti o alkoholu, nikotinu, tabletama i drogama.

Kako akupunktura daje dobre rezultate i u liječenju djece, primjerice u slučaju alergije, ali i kod astme, epilepsije i poremećaja u razvoju, njoj se mogu podvrgnuti i djeca od osme godine života.

Kako djeluje akupunktura?

  1. Znanstvena istraživanja mehanizma djelovanja akupunkture započela su prije otprilike 30 godina.Da bi lakše shvatili tradicionalne i moderne teorije,moramo znati što se zapravo događa prilikom tretmana.
    Postoje subjektivni i objektivni osjećaji:
    subjektivni – bol (ovisi o umješnosti akupunkturologa) i fenomen De Qi (dubinski bolni osjecaj punoće,trnjenja ili bockanja)
  2. objektivni – analgezija, sedacija, homeostaza, imuni sistem i psihološki efekt.

Od novijih znanstvenih teorija,spomenimo teoriju oslobađanja endorfina. Endorfin je prirodno djelujući neuropeptid koji se veže za receptore- stanice bola u mozgu, te ima izrazito analgetsko djelovanje.
Stimulacija akupunkturne točke izaziva oslobađanje tog hormona i upravo zato se akupunkturom vrlo uspješno tretiraju razni bolni sindromi.

Koji su principi akupunkture?

  • yin yang
  • tao zen
  • teorija 5 elemenata

Yin princip je ženski, negativan, hladan, mekan, mjesečev. Yang princip je muški, pozitivan, topao, tvrd, sunčev. Yin i yang su povezani i stalno se izmijenjuju. Fizičke manifestacije su odraz yin i yanga.

–          Yang – sunce – dan – svjetlo – toplo – akcija –muško –ljeto – nebo

–          Yin – mjesec – noć – tama – hladno – odmor – žensko – zima – zemlja

Bolest se javlja kao posljedica disbalansa Qi-a. To je vitalna energija koja cirkulira organizmom. Neravnoteža, višak ili manjak energije dovodi do zdravstvenih poremećaja. Ubadanjem tankih igala (debljine .01”-0.2”) u akupunkturne točke, “xue” ( 穴 ) kojih ima otprilike 365 uspostavlja se ponovo ravnoteža, tzv. homeostaza. Lokacija točaka teško je shvatljiva zapadnjaku, a najbliže objašnjenje jesu odgovarajuće točke živčanih neurona (neuromi). Novija istraživanja ukazala su na prisustvo elektropodražljivosti spomenutih točaka. Sukladno “teoriji filtera “ koju su iznijeli Patrick Wall i Robert

Melzack unazad tridesetak godina točke odgovaraju lokacijama kralježnične moždine. Njihovim provociranjem može se postići suzbijanje ili potenciranje bola. Po modernijoj teoriji provokacijom točaka postiže se izlučivanje opijata (endorfina, ektofina-oksitocina) koji ublažavaju bol. Nesumljivo je da se pri tome aktivira dio mozga pod nazivom limbus ( cingulate cortex).

–          Taoizam je jedna od filozofija dalekog Istoka, koja prevladava u Kini, pored konfučijevog učenja. Tao tvrdi da je sve jedno, jedinstveno, originalno, vječno i nepromjenjivo.

–          Teorija 5 elemenata sastoji se od vatre, vode, zemlje, metala i drveta (proljeće, ljeto, kasno ljeto-“bablje”, jesen, zima).

Akupunkturne točke su podijeljene u 12 kanala koji odgovaraju 12 organa (Zang-Fu). Treba pridodati 2 kanala: kralježnični i 3-struki grijač (San Jiao). Kanali se dijele u yin i yang i na svakom ekstremitetu se nalazi početak po tri kanala. S ruke polaze tri yin kanala ( pluća, perikard, srce) i tri yang kanala (debelo, tanko crijevo, San Jiao). S noge polaze tri yin kanala (slezena, jetra, bubreg) i tri yang kanala (želudac, žučni, mokraćni mjehur). Qi teče duž kanala unutrašnjim i vanjskim putevima koji se reflektiraju na koži pacijenta.

U razgovoru s kineskim doktorom saznali smo da akupunktura može pomoći kod liječenja neuroloških bolesti, ali kod nekih poput ALS-a nažalost ne pomaže.

4 odgovora na “Akupunktura”

Nemogu razumiti puno novina objavljuju senzacionalne vijesti:Amerikanci izumili lijek protiv povredene kicmene mozdine: i to me interesira pogoden sam i pocnem traziti i resesirati kad ono laz nista od toga neznam kome se zaliti zovem redakcije i oni kao neznaju i nemogu te koji su izjavili mozda su krepali radi lazi ili ih pekla savijest

Razumijem vas i slažem se. Na žalost danas smo zatrpani lažnim i površnim vijestima i generalno treš sadržajem na internetu. Filtriranje ostaje na nama i našim sposobnostima, a činjenica je da to mnogi ne uspjevaju… Glavu gore i uključite mozak.

lijep pozdrav iz Frankfurta moje kcerke i zetovi su preko familije iz usa dosli u kontakt sa kilnikom u Usa i narucili medikament za mene. kad dobijem isprobam i odmah javljam. pozdrav i javljam se Zdravko iz Frankfurta

lijep pozdrav iz Frankfurta ja sam paraplegicar i tezak mi je zivot. mada zena vodi brigu o meni bolje nego terapeuti pr0nas0 sam u netu da a su Ameri pronasli neki medikament kcerke i zetovi su to pronasli i kontaktirali sa klinikom i farma tvornicom i narucili ako bude sve u redu sa carinom i doktorom javiti cu . moram cekati pozdrav svim Rolericama i rolerima Zdravko iz Frankfurta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *