Kategorije
KUTAK ZNANJA Traumatska povreda mozga

Traumatska povreda mozga

Traumatska povreda mozga se može pojaviti kada postoji ozbiljan, nasilan udarac u glavu koji uzrokuje moždani udar u unutrašnjosti lobanje.  Udar se takođe  može desiti kada se neki predmet zabije u mozak.

Da li je traumatska povreda mozga ozbiljna?

Može biti. Ove vrste povreda mogu uzrokovati krvarenje ili oticanje mozga, kao i oštećenja nervnih ćelija. To narušava način na koji mozak šalje poruke ostalim dijelovima tijela. Traumatska povreda mozga može uticati na ponašanje, govor, osjećaj i pokret. Međutim, mnogi ljudi se oporave od ovakvih vrsta povrede i nemaju trajne posljedice.

Vrste povreda glave

Potres je neskladna povreda mozga. Većinu vremena to ne uključuje gubitak svijesti. Osoba koja ima potres mozga osjeća mučninu i može izgubiti vid ili ravnotežu neko vrijeme nakon povrede.

Kontuzija mozga je modrica na mozgu. To znači da postoji neko krvarenje u mozgu, koje uzrokuje oticanje.

Fraktura lobanje predstavlja pucanje lobanje. Ponekad se ivice slomljenih kostiju lobanje zariju u mozak i uzrokuju krvarenje ili druge povrede.

Intrakranijalni hematom je krvarenje bilo gdje unutar lobanje koje se skuplja i ugrušava. Masa zgrušane krvi formira se unutar moždanog tkiva, ili još češće između mozga i lobanje. Intrakranijalni hematom ne može biti vidljiv za dan ili čak do nekoliko sedmica. Važno je da obavijestite svog doktora ako se neko sa povredom glave osjeća ili ponaša čudno. Pripaziti na glavobolje, pospanost, probleme ravnoteže ili povraćanje.

Hematom na skalpu ili licu je krvarenje izvan lobanje koje se prikuplja i ugrušava, često stvarajući čvrstu kvrgu na glavi ili čelu. „Crno oko“ je još jedna vrsta hematoma koji se stvara kada je krvarenje ispod kože oko očiju. Iako ovi hematomi mogu izgledati loše, oni se obično liječe bez trajnog oštećenja.

Simptomi traumatske povrede mozga

Koji su simptomi traumatskih povreda mozga?

Simptomi blagih traumatskih povreda mozga su:

 • Gubitak svijesti
 • Glavobolja
 • Zbunjenost
 • Osjećaj vrtoglavice ili vrtoglavica
 • Mutan vid
 • Zujanje u ušima
 • Umor
 • Promjene u raspoloženju
 • Problem razmišljanja, koncentracija ili sjećanje

Simptomi umjerene ili teške traumatske povrede mozga uključuju sve od simptoma gore, kao i navedene:

 • Povraćanje i mučninu koja ne prestaje
 • Napadi
 • Glavobolja koja neće nestati
 • Nemogućnost razbuđivanja nakon spavanja
 • Raširene zjenice (učenici koji su veći nego što je normalno) ili učenici različitih veličina
 • Poteškoće s hodanjem ili govorom
 • Drenaža krvavih ili svijetlih tekućina iz ušiju ili nosa
 • Nerazgovjetan govor
 • Promjene u ponašanju, kao što su razdražljivost ili zbunjenost
 • Slabost ili ukočenost u rukama ili nogama

Uvijek potražiti ljekarsku pomoć ako ste zadobili udarac u glavu. Ako osjetite bilo koji od simptoma umjerene ili teške traumatske povrede mozga, pozovite ili otiđite u najbližu hitnu pomoć za liječenje.

Šta se dešava nakon traumatskih povreda mozga?

Ako imate blagu traumatsku povredu mozga, normalno je da ćete osjećati vrtoglavicu, imati glavobolje ili osjećati mučninu. Ostali simptomi uključuju zujanje u ušima, bol u vratu i osjećaj anksioznosti, uznemirenost, razdražljivost, depresivnost ili umor. Ovi simptomi obično nestaju nakon nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Ako imate umjerenu ili tešku traumatsku povredu mozga, možete imati trajne probleme sa razmišljanjem, koncentrisanjem ili držanjem pažnje. Kratkotrajno pamćenje može takođe biti ugroženo. Mogu se javiti promjene u vašem karakteru i možete osjećati anksioznost, uznemirenost, razdražljivost ili depresivnost. Možete imati problem sa kontrolisanjem vaše impulsivnosti.

U nekim slučajevima teška traumatska povreda mozga može dovesti do stanja kome i smrti.

Dijagnoza i testovi kod traumatske povrede mozga

Kako se traumatska povreda mozga dijagnostifikuje?

U bolnici doktor obavlja neurološki test. Vi ćete biti zamoljeni da odgovorite na neka pitanja, slijedite uputstva i pomjerate vaše ruke i noge. Ovaj test može pomoći doktoru da odredi koliko je teška vaša povreda mozga. Takođe možete imati i druge testove, kao što su kompjuterizovana tomografija (CT) ili magnetnu rezonancu (MRI). Ovi testovi fotografišu vašu glavu i mozak. Ti snimci pomažu doktoru da vidi da li imate frakturu lobanje i krvarenje, modrice ili krvne ugruške u mozgu.

Liječenje traumatska povrede mozga

Kako se liječi traumatska povreda mozga?

Liječenje traumatskih povreda mozga zavisi od ozbiljnosti povrede. Ako imate blagu traumatsku povredu mozga, lijekovi bez recepta mogu pomoći kod glavobolje i bolova u vratu.

Liječenje umjerene ili teške traumatske povrede mozga zavisi od simptoma. Ako imate napade, možda će vam dati lijekove kako bi se smanjio broj napada. Ako imate određene vrste grčeva u rukama, možda ćete morati isprobati injekciju botulinum toksina u mišić kako bi se spriječilo grčenje mišića. Možda ćete trebati operaciju ako postoji fraktura lobanje, odnosno krvni ugrušci koji se trebaju ukloniti iz mozga ili ako ima previše pritiska unutar lobanje.

Ako je traumatska povreda mozga teška, možda ćete trebati fizikalnu i radnu terapiju kako biste povratili vještine koje ste možda “zaboravili” zbog povrede mozga. Neke od ovih vještina mogu uključivati hodanje, razgovor i hranjenje sebe.

Fizikalna terapija se sastoji od istezanja, vježbi jačanja i treninga mišića. Pomaže kod fleksibilnosti, koordinacije i snage.

Radna terapija može pomoći da ponovo naučite kako obavljati svakodnevne zadatke, kao što su kupanje, oblačenje, kuvanje i pisanje. Radni terapeut vas može  naučiti više o povredama i kako se nositi s njima.

Pitanja za vašeg doktora:

Da li traumatska povreda mozga uzrokuje trajno oštećenje mozga?

Kako se traumatska povreda mozga može spriječiti?

Koliko dugo će mi trebati da se oporavim od traumatske povrede mozga?

Mogu li zadobiti traumatsku povredu mozga i ne znati to?

Kako mi fizikalna i radna terapija mogu pomoći?

Postoje li grupe podrške za osobe s traumatskim povredama mozga?

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *