Kategorije
RECENZIJE

Gator rukavice litvanskog proizvođača “Reha design”

Na testu su nam bile jedne zanimljive i inovativne rukavice za korisnike invalidskih kolica. Da li ih vi koristite i kakva su vaša iskustva?

Reha design, novo i gotovo nepoznato ime na tržištu ortopedskih pomagala, donosi inovativne rukavice za guranje invalidskih kolica. Radi se o litvanskoj firmi sa sjedištem u Vilnusu, koju je pokrenuo Dr Gene Emmer. Pored nekoliko modela rukavica, firma dizajnira, proizvodi i prodaje putem online platforme još neke zanimljive gadgete za osobe u kolicima. Prije desetak dana mi je stigao paket sa dva različita modela, a isprobao sam njihov model Gator rukavica, koje su namijenjene tetraplegičarima.

Inovativan dizajn

Izrađene od kvalitetne kože, ove rukavice su jednostavne za oblačenje zahvaljujući čičak zatvaranju na poleđini dlana i mogućnošću širokog – na preklop – otvaranja prilikom oblačenja. Ono što karakteriše ove rukavice je meka unutrašnja postava i prijanjajuća gumirana podloga na prednjoj strani na svim dodirnim površinama koje trpe opterećenje, što omogućava veću pokretljivost i kontrolu korisnicima u kolicima. Iako nisam imao priliku da ih intenzivno i duži vremenski period testiram, preliminarni dojmovi su dosta obećavajući.

Materijal koji omogućava lakše guranje

Kao kritiku mogao bih navesti da model koji sam testirao ima izrazito jak miris i suvu teksturu kože, pa sam čak na trenutak posumnjao da se radi o sintetičkoj (umjetnoj) koži. Međutimm, drugi par rukavica ne ispušta nikakav miris i koža je dosta mekanija u odnosu na Gator, pa je moguće da me je zapao par koji je dugo ili loše skladišten.

Još jedna stvar koju možemo sresti na svakom koraku a nije obišla ni ovaj proizvod, jeste dosta viša cijena u odnosu na slične proizvode koji nisu namijenjeni osobama u kolicima. Tako na primjer testirane Gator rukavice koštaju 35 € + 9 € slanje za područje Evrope, što u konačnici predstavlja značajan iznos. Kožne rukavice približnog kvaliteta za vožnju bicikla se pak mogu naći po cijeni od 10 €, a pojedini modeli za kolica već od 15 €.

Da li se radi o proizvodu za koji je razumno izdvojiti nešto više novca?

To je na prvu teško reći. Činjenica da je proizvođač dizajnirao sedam različitih modela rukavica za različite tipove korisnika uvažavajući sve zahtjeve i specifičnosti istih, govori da je uvidio važnost personalizacije, da razumije njihove potrebe i da im želi pružiti najbolje iskustvo korištenja. Da li je uspio u tome, znaćemo nakon nešto više pređenih kilometara i korisnika koji će podijeliti svoje mišljenje.

Da li su nam rukavice potrebne?

Jedna od stvari koju niko ne bi smio sebi dozvoliti jesu istrošene i poderane ruke pune rana i ožiljaka nakon višegodišnjeg korišćena kolica. A vidio sam takvih korisnika – imam ih čak i među prijateljima. Mislim da bi svako ko intenzivno koristi kolica, trebao naći i priuštiti sebi par rukavica koje će ih štititi. Na kraju krajeva ne radi se samo o estetici, nego i o riziku od ozbiljnih komplikacija poput sindroma karpalnog tunela.

Reha design Gator rukavice

Za one koji su zainteresovani, sve informacije o ovim rukavicama i drugim proizvodima kompanije Reha design, mogu se pronaći na njihovoj web stranici, gdje je jednostavno izvršiti i naručivanje.

Vaša iskustva i mišljenja možete ostaviti u komentarima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *