Kategorije
RECENZIJE

Ručni bicikli OFFCARR EASYBIKE

Ne postoji mnogo načina da u kolicima izađete vani, odete u prirodu, provedete lijep dan i uradite nešto korisno za svoje tijelo i duh. Ovaj monicikli vam to omogućuje.

Fizička aktivnost je neophodna za svaku osobu koja koristi invalidska kolica. Kardio trening je naročito bitan aspekat fizičke aktivnosti. Ne postoji mnogo načina da u kolicima izađete vani, odete u prirodu, provedete lijep dan i uradite nešto korisno za svoje tijelo i duh.

Upravo sam ja to danas uradio vozeći ručni bicikli, koga neki još nazivaju monocikli ili engleski Handbike. Uređaj koji sam ja danas vozio i koji vam prezentujem je proizvod firme OFFCARR. Naravno postoji još mnogo firmi koje proizvodi isti ili sličan.

OFFCARR

OFFCARR proizvodi invalidska kolica još od 1982. godine. Slijedeći iskustvo u sportu i ulazeći u svijet inovacija, OFFCARR je brzo proširio svoju ponudu, predstavljajući, pored specifičnih proizvoda za sport, niz ortopedskih pomagala za svakodnevni život kako odraslih tako i djece. Njihove proizvode odlikuje visoki kvalitet i dugotrajnost. Naravno, za tako nešto treba izdvojiti i više novca.

OFFCARR EASYBIKE

Monocikli OFFCARR EASYBIKE je ručni bicikli koji se montira na na gotovo svaka ultra-laka invalidska kolica. Uz nekoliko jednostavnih koraka, postaje lijep način da se provožete okolo i zabavite u svoje slobodno vrijeme i istovremeno održavate zdrave fizičke aktivnosti. Odlikuje ga jednostavno korištenje i upravljanje, a i dovoljno je mali da se transportuje u bilo kojem prtljažniku. Dostupan je u raznim verzijama i može biti isporučen u opremi za paraplegiju, kvadriplegiju, kao i izvedbi za djecu.

Ručni bicikli za paraplegičare ima drugačiju izvedbu kočnica i mjenjača i nalik je onima koje nalazite na biciklima. Izvedba za kvadriplegičara je sa ugrađenom kontra-kočnicom, u smislu da vrteći unaprijed krećete se naprijed a okrećući unazad kočite. Ovo vam omogućuje potpunu slobodu u kretanju.

Montiranje

Kao što sam naveo iznad, montaža je moguća na gotovo svaka laka i ultra-laka kolica. Laka iz razloga što se montira na prednje nosače kolica koji moraju biti čvrsti. Kolica na kojima se skidaju držači za noge nisu pogodna za montiranje. Zbog ovoga je bitno da prilikom nabavke kolica insistirate na lakim i ultra-lakim kolicima, jer fondovi često ne odobravaju ovakva kolica, naročito ne kada su kvadriplegičari u pitanju.

Paraplegija vs kvadriplegija

Pored razlike u kočnicama koju sam naveo iznad, dodatna razlika između ove dvije izvedbe je u rukohvatima. Izvedba za paraplegičare ima normalne rukohvate, dok je izvedba za kvadriplegiju posebno dizajnirana kako bi se šaka mogla pričvrstiti. U mom slučaju ovo rješenje nije idealno i moglo se uraditi bolje. Dešava se da mi čičak koji se pričvršćuje oko ruke iritira i nažulja kožu. Takođe višak metalne pločice na koji se pričvršćuje držač za ruke može da vas povrijedi a da to ni ne osjetite.

Pogon

Pogonska jedinica je marke Shimano. Postoji izvedba sa 8 i 27 brzina. Nisam siguran ali mislim da je ova druga dostupna samo na izvedbi za paraplegičare. Ja koristim verziju sa osam brzina, ali i od ovih osam uglavnom koristim samo prve tri.

Tehničke karakteristike

 • Čelični okvir,
 • prednji točask 24 ” sa visokim pritiskom,
 • podesivi nosači za razne širine i nagiba kolica,
 • prednje svjetlo i zvonce.

Dodatna oprema

U dodatnu opremu ulaze rukohvati za kvadriplegičare, digitalni mjerač brzine, mali retrovizori, personalizirane boje (crvena, plava, metallic crna).

Narudžba i cijena

Ja sam ga nabavljao u Italiji posredstvom jedne ortopedije. Cijena se kretala oko 1500 € i više je nego preskupa. Ne odstupaju od pravila da ortopedska pomagala imaju astronomske cijene. Prilikom narudžbe postoji narudžbeni list koji je potrebno popuniti tako da vam bicikli stigne podešen za širinu i visinu vaših kolica. Primjetio sam da se polovan zadnjih godina po dosta nižim cijenama može naći u malim oglasima. Možete pokušati na ovoj Facebook stranici i Italiji ili na domaćim oglasnim portalima. Samo vodite računa da bude ono što vam odgovara.

Ocjena
 • 7/10
  Dizajn - 7/10
 • 9/10
  Kvalitet izrade - 9/10
 • 10/10
  Upotrebljivost - 10/10
 • 5/10
  Cijena - 5/10
7.8/10

Opšti utisak

Kaže se da su zdravlje i boravak u prirodi neprocjenjivi. Da li ovaj ručni bicikli vrijedi ovoliko novaca nisam baš siguran, a da li ga vrijedi imati u to uopšte nemam sumnju.

Sending
User Review
5 (1 vote)

2 odgovora na “Ručni bicikli OFFCARR EASYBIKE”

Zdravo Ivane. Teško je nabaviti kod nas (mislim na čitav balkan). Pokušaj sa nekom ortopedijom koja radi sa OffCarr firmom. Ali možda najbolja solucija je potražiti polovan bicikli na oglasima. Viđao sam ih, cijene od oko 500-800€ a nov košta (bar kad sam ja kupovao) oko 1500€. Pošalji mi mejl i napiši da li si para oli tetra, ako naletim na nešto javim ti. Pozdrav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *