Kategorije
Nauka i istraživanja VIJESTI

Terapija svjetlom: Novi način da zaobiđu nervni sistem

“Pronašli smo novi način da kontrolišemo mišiće koji su odvojeni od nervnog sistema”. Taj novi način je terapija svjetlom.  – kaže Dr. Viktor Rafuse, direktor Halifax-ovog centra za oporavak mozga i profesor medicinskih neuronauka na Dalhousie Univerzitetu.
Mnogo uzbudljivih neuronaučnih istraživanja se dešava na Halifax-ovom institutu za oporavak mozga. Jedno od posljednjih istraživanja usredotočeno je na mišiće i nervni sistem.

Doktor Rafuse i njegovi saradnici su testirali njihovu teoriju kojom bi ubacivanjem gena koji reagije na svjetlost u miša i pokušali stimulirati njegove mišiće koristeći plavo LED svjetlo. Taj gen je moguće pronaći u zelenim algama.

“To što smo mi otkrili je da je svjetlo jako efikasno u kontrolisanju tih mišića, i činjenica je što smo otkrili da možemo odvojiti mišić od nervnog sistema.” -kaže Dr.Rafuse. ” Ustvari, kad se to uradi mišić se skuplja i atrofira, ali ako ih aktivirate na jedan sat dnevno možete spriječiti atrofiju koristeći svjetlo i možete ih kontrolirati što je jako efikasno.”

Istraživanje usredotočeno na važnu grupu mišića.

“Mišići koje mi želimo kontrolirati su skeletni mišići, koji su zaduženi za hodanje, smijanje i disanje” -kaže Rafuse.

Ovi mišići mogu biti odvojeni od nervnog sistema zbog ozljede kičmene moždine ili motoričko-nervnih bolesti poput ALS-a. Ovo otkriće bi moglo pomoći da se vrate izgubljene mišićne funkcije kod ovakvih pacijenata.

“Na primjer, neko s ozljedom kičmene moždine čiji su nervi u šakama odumrli, kad bi nosili rukavice s svjetlima i aktiviranjem svjetla u različitim obrascima bi bili u mogućnosti otvoriti ili zatvoriti šake.” -kaže Rafuse.

“Neko s motoričko-nervnom bolešću poput ALS-a, gdje se gubi sposobnost disanja, ako bi mogli izraziti svjetlom aktiviranom kanalu u mišiću da im omogući da dišu ,bili bi u mogućnosti poboljšati disanje pomoću svjetla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *