Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Liječenje spazma: Botulinski toksin (BOTOX)

Botulinski toksin blokira prijenos živčanog podražaja, izaziva paralizu pojedinih mišića te time dovodi do popuštanja grča.

Botulinski toksin (botulinum/botoks/botox) je tvar koja blokira prijenos živčanog podražaja, izaziva paralizu pojedinih mišića te time dovodi do popuštanja grča.Botulinski toksin se dobija od Clostridium botulinum, bakterije koja je poznata i po tome što uzrokuje trovanje hranom (botulizam). Poznato je sedam tipova botulina ali samo tip A (Botox Cosmetic) i B (Myobloc) se upotrebljavaju u medicinskim tretmanima.

Botulinski toksin injekcije se koriste za lječenje distonije – neuromuskularnih poremećaja pokreta koje karakterišu nevoljne mišične kontrakcije, koje određene dijelove tijela tjeraju u abnormalne, ponekad bolne kretnje ili položaje. Distonija može zahvatiti bilo koji dio tijela, uključujući ruke, noge, trup, vrat, očne vjeđe, lice, glasnice… Iako nije smrtonosna, distonija spada u hronične poremećaje i njenu prognozu je teško predvidjeti. Cilj terapije je smanjenje mišićnog spazma i boli.

Injekcije se takođe koriste i u liječenju spastičnosti uzrokovane stanjima kao što multipla skleroza, povreda kičmene moždine i cerebralna paraliza. LiječenjeBotulinskim toksinom tipa A novi je način koji se koristi kod jednog od najčešćih tegoba djece s cerebralnom paralizom, a to je hodanje na prstima (pes equinus). Takvo stanje može biti izazvano ukočenjem mišića pete, pa stoga dijete pri hodu ne može potpuno spustiti stopalo na tlo.

Botulinski toksin se koristi i u liječenju drugih stanja uzrokovanih mišićnom kontrakcijom, kao što je pojačano žmirkanje, spazam mišića oko očiju (blefarospazam), poremećaj živaca lica, škiljavost (strabizam) i kod kontrakcija mišića vrata (cervikalna distonija) i neurološke bešike.

Kako se vrši odabir pacijenata i uključivanje fizikalne terapije uz terapijeBotulinskog toksina?

Prije početka liječenjaBotulinskim toksinom, provodi se vrlo pažljiv odabir pacijenata, a plan liječenja radi se za svakog ponaosob. Ne preporučuje ga se koristiti kod djece mlađe od dvije godine. Obično se jedan sat prije iniciranja primjenjuje krema koja sadrži lokalni anestetik, dok se kod vrlo male ili nemirne djece primjenjuju sedativi.

Opšta anestezija najčešće nije potrebna.Botulinski toksin u vrlo malim dozama ubrizgava se direktno u mišić, nakon što je tačno određena njegova lokacija. Injekcija se može dati na nekoliko mjesta jednog mišića, a kao rezultat dobivamo opušten mišić. Ponovno ubrizgavanje najčešće se primjenjuje nakon tri mjeseca od prvoga, kad djelovanje obično popušta, iako često može da traje i duže (i do godinu dana).

Fizikalna i radna terapija

Fizikalna i radna terapija se obično koristi kod istezanja i obnavljanja mišićne funkcije. Neki pacijenti mogu razviti antitijela na toksin tokom vremena, smanjujući efekt tretmana. Ipak vježbanje mišića koji se tretira botulinum omogućavaju najveći mogući učinak i produženo djelovanje samog toksina. Učestalost vježbi i upotreba odgovarajućih proteza ovisni su o stupnju kontrakture i deformiteta.

vjezba bicikli
Vožnja bicikla pomaže u regulisanju spasticiteta donjih ekstremiteta nakon povrede kičmene moždine.

Specijalne proteze koje rastežu zahvaćeni mišić pomažu u dobijanju željenog učinka injekcije i poboljšavaju kontrolu mišića, posebno u slučaju nožnih mišića. Vježbe hodanja mogu pomoći osobi da napreduje do faze kad mu proteze više neće biti potrebne. Kod nekih osoba biće potrebno mnogo vježbi kako bi poboljšali rezultat primjene injekcije. Kod drugih, pak, kombinacija liječenjaBotulinskim toksinom i fizikalne terapije mogu potpuno otkloniti potrebu za operativnim zahvatom.

Šta se može očekivati posije terapijaBotulinskim toksinom?

Botulinski toksin ne može učiniti čudo niti izliječiti određenu bolest. Razina uspješnosti liječenja ovisi o stepenu spasticiteta, dobi pacijenta te učestalosti i tipu fizikalne terapije koja se primjenjuje nakon injekcijaBotulinskog toksina. Ipak, kod djece sa spasticitetom donjeg dijela noge, rezultati se mogu vidjeti već nakon dvije sedmice od primjene terapije, a maksimalni učinak vidljiv je nakon šest sedmica. Takvo stanje pomaže djetetovoj ravnoteži i poboljšava njegov hod.Botulinski toksin je najučinkovitiji kad se koristi tokom ranih faza bolesti. Tada upotreba može dovesti do dugoročnih, a u nekim slučajevima i trajnih rezultata.

10 odgovora na “Liječenje spazma: Botulinski toksin (BOTOX)”

Imam dosta pitanja,ali najvise me zanima,da li ova terapija moze da se primeni na meni,posto imam CP i imam 23 godine a ovde se samo deca spominju.I koliko je opasno po ziviot.Potreban mi info.

Može se koristiti i koristi se, samo je pitanje da li u tvojoj zemlji. Znam neke osobe iz Bosne koje su išle u Austriju radi botoksa. Najbolje je da se raspitaš u boljoj regionalnoj bolnici (ili više njih) gdje živiš. Ako ti oni ne daju info nema ti druge nego potražiti u klinikama u regionu pa pokušati preko Fonda zdravstvenog otići. Inače botox je siguran i nisam čuo za nus pojave iako su sigurno moguće kao i kod svakog drugog lijeka. Neki se žale jer im previše opusti područje koje tretiraju njime, ali tu je teško potrefiti mjeru. Inače se kreće sa manjim dozama i ponavlja sve svakih 10-12 mjeseci. Pozdrav

Gospodine Miletic?
Kakve su to injekcije za lijecenje spazma kod djece koje se daju u kicmu da bi krvotokom dosle do mozga ,stim opustile misice uzrokovane spazmom ?
To su nam preporucili dr iz Istanbula klinima Acibadem..Vidjeli su djete i preporucaju da se dovede da joj urade analize i tu neku injekciju ubadaju direktno u kicmu koja bi trebala ruke i noge opustiti od spazma .Samo sto nismo pitali jel to trajna injekcija ili se mora ponavljati?
Curica ima nepuni 9 god ..

Zdravo Bahra. Nisam stručnjak niti sam čuo za takvu terapiju. Nisam shvatio ni kakav problem, tačnije dijagnozu, vaše dijete ima. Ja vjerujem da se radi o privremenom učinku, to jest da je terapiju potrebno ponavljati. Takođe sam siguran da se ne radi o opuštanju mozga jer bi takav zahvat napravio niz problema u glavi. Vjerovatno se opuštaju predjeli u kičmenoj moždini. Najbolje je pitati liječnike, oni vam moraju sve objasniti. Pozdrav

Pozdrav
Povredu kicmene mozdine dozivio sam 2017 godine,u predjelu th4,th5,th6.
Imam veoma jak spazam u stomaku,ledjima i nogama (iz stomaka mi udara u noge),uz spazam imam tako jako ziganje u predjelu rebara ispod pazuha na lijevoj strani i strasno ruzno i neugodno trnjenje u predjelu citavih rebara na obje strane i predjel stomaka.
Da li se botox moze davati u predjelu stomaka da bi popustio spazam i to neugodno ziganje i trnjenje?
Unaprijed hvala
Lp

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *