Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Digestivni sistem tokom povrede kičmene moždine

Digestivni sistem tokom povrede kičmene moždine može stvarati određene probleme i poteškoće. Kada jedemo ili pijemo, hrana i tečnost se gutaju te ulaze u želudac, gdje enzimi počinju rastvarati sadržaj za dalju probavu.

Funkcije organa za varenje tokom povrede kičmene moždine

Želudac se može raširiti dovoljno da sadrži 2-4 litra hrane. Želudac je trenutno skladište hrane u procesu probave, te hrana nakon toga ide u tanko crijevo.

Utroba je donji dio probavnog trakta, te je njena uloga da probavlja hranu i tečnost koju jedemo i pijemo, apsorbuje nutrijente, te prerađuje i izbacuje višak otpadnih sadržaja koje tijelo ne može iskoristiti.

Utroba se sastoji od dva dijela: tanko crijevo i debelo crijevo.

Tanko crijevo prima hranu iz želuca koje je rastvorena kiselinama i enzimima koje luči želudac. Tano crijevo zatim otklanja nutrijente iz rastvorene hrane, te ih šalje u krvotok kako bi ih jetra preradila.

Zatim iz tankog crijeva otpadni sadržaj ide u debelo crijevo, gdje se tečnost apsorbuje kako bi je tijelo moglo iskoristiti. Zbog kretanja otpadnog sadržaja unutar debelog crijeva, postepeno se formira stolica.

Otpadni sadržaji (stolice ili fekalije), se onda skladište na lijevoj strani debelog crijeva dok ih pokreti utrobe ne izbace iz tijela u pogodno vrijeme. Pokreti utrobe se dešavaju kada pun rektum, koji je posljednji dio probavnog trakta.

Kako se rektum puni stolicom, širi se, te pokreće receptore za širenje unutar zidova utrobe kako bi poslali poruku drugim dijelovima tijela. Jedna poruka pokreće rad mišića kako bi stolicu pokrenuli prema dolje kroz utrobu. Druga poruka vas obavještava da je vrijeme za odlazak u klozet, a radi to poslavši poruku mozgu kroz kičmenu moždinu, te kontrolišući mišiće na otvoru rektuma. Ovaj mišić se zove sfinkter, te vam dozvoljava da kontrolišete kada će stolica napustiti tijelo. Ovo se često naziva kretanje utrobe.

Probavni proces počinje s ustima, te završava s anusom.

2 odgovora na “Digestivni sistem tokom povrede kičmene moždine”

Prije mjesec dana pocele su manje promjene na pokretljivosti desne noge moga sina koji ima dvadeset godina. Nakon nekih desetak dana operisan je torokalni dio kicmene mozdine. Trenutno je na paraplegiji , radi fizikalne terapije, ali ima probleme s stolicom, a i kateter je jos u upotrebi. Sve se desilo veoma brzo i veoma drasticno i zaista mi kao roditelju trebaju smjernice. Svi savjeti su dobrodosli. Ako ikako mozete i zelite kontaktirajte me putem maila ili FB
Unaprijed hvala

Mislim da vam najbolji odgovor može dati vaš doktor. Problemi su vjerovatno neurološke prirode i mogu kontantno da variraju u zavisnosti od mnoštva faktora. Potrebno je pronaći odgovarajući način održavanja fizioloških funkcija u vašem slučaju, tj u slučaju vašeg sina. Sve najbolje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *