Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Kontrola temperature kod povrede kičmene moždine – poikilotermija

Kontrola temperature kod normalne, zdrave osobe je konstantna i otprilike 37° celzijusa, uprkosa temperaturi okoline, dok regulacija ili kontrola temperature kod osoba sa povredom kičmene moždine može biti problem.

Regulacija temperature – pregled

U toplim okolinama, tijelo šalje signale mozgu kroz kičmenu moždinu, te mu govori da se tijelo pregrijava, zatim mozak šalje signale nazad u tijelo koji govore tijelu da se ohladi znojeći se, što hladi kožu spriječavajući hipertermiju.

U hladnim vremenskim uslovima, tijelo osjeća nižu temperaturu, zatim mozak govori tijelu da suzi krvne žile u ekstermitetima, te čuva toplu krv oko vitalnih organa spriječavajući hipotermiju. Naš mozak takođe nam govori da se prikladno obučemo kako bi se ugrijali.

Regulacija temperature kod povrede kičmene moždine

Većina osoba sa kompletnom povredom kičmene moždine se ne znoji ispod nivoa povrede, te mnogi tetraplegičari čak se ne mogu znojiti ni iznad razine povrede (iako se mogu znojiti zbog autonomne disrefleksije). Sa gubitkom sposobnosti znojenja ili sužavanja vena kod pogođenih dermatoma pacijent postaje poikiloterman i potrebna mu je pažljiva kontrola uslova okoline.

Zbog toga, kod paraplegičara ili kvadriplegičara sa teškom povredom kičme, ukoliko je vanjska temperatura iznad 32 ° celzijusa, posebice ako je vlažnost zraka visoka, temperatura tijela počinje rasti (pokilotermija), te osoba postaje hipertermična. Supotno tome, u hladnim uslovima, tijelo ne može dobiti poruke iz mozga da se tijelo hladi, te ako se ne tretira, osoba će uskoro biti u stanju hipotermije.

Hlađenje sa povredom kičmene moždine

Najbolji način za osobe sa povredom kičmene moždine da se ohlade je zamotavanje hladnog mokrog peškira oko vrata i leđa. Koža bi trebala biti mokra, kako bi se dopustilo isparavanje iz kože, čime se hladi tijelo. Ovo je poput umjetnog znoja, ali funkcioniše. Hladna voda naprskana na glavu i ramena će pomoći smaniti tjelesnu temperaturu. Najočigledniji način je ostajanje u hladu!

Neki od simptoma pregrijavanja koje kvadriplegičari mogu imati su mučnina, glavobolja, začepljenje nosa, umor, nizak krvni pritisak i smanjena koncentracija.

Zagrijavanje sa povredom kičmene moždine

Ako osobi postane prehladno, potrebno je nositi više slojeva odjeće, te unositi tople tekućine, kako bi se temperatura tijela podigla.

Neki od simptoma hipertermije su drhtavica iznad nivoa pcrede, povećan bol, spora reakcija motornih sposobnosti, umor i smanjem krvni pritisak i otkucaj srca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *