Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Mokraćna bešika kod povrede kičmene moždine

Mokraćna bešika je šupalj mišićni, rastezljiv (elastičan) organ u obliku balona. Mokraćna bešika se nalazi u karlici, gdje je na mjestu drže ligamenti vezani na druge organe i kosti karlice.

Funkcija urinarnog sistema

Urinarni sistem tijela prerađuje i izbacuje vrstu otpadnih proizvoda iz krvotoka koji se zove urea. Urea je smjesa koja nastaje kada se hrana koja sadrži protein, poput mesa, perutnine, te određenih vrsta povrća, rastvara u tijelu, te se izbacuje iz tijela nakon što zajedno sa vodom u bubrezima formira urin.

Nakon što se urin filtrira iz krvi u bubrezima, putuje kroz dvije uske tube (cijevi) koje se zovu uretra, te se skladišti u mokraćnoj bešici. Uretre su veličine od 16 do 25 cm. Mali mišići u zidovima uretre se stišću i opuštaju kako bi gurnuli urin dolje prema bubrezima. Svakih 10 do 15 sekundi, mala količina urina se deponuje u mokraćnu bešiku iz uretre, pa je ta količina već spremna za uriniranje.

Mokraćna bešika je šupalj mišićni, rastezljiv (elastičan) organ u obliku balona. Mokraćna bešika se nalazi u karlici, gdje je na mjestu drže ligamenti vezani na druge organe i kosti karlice. Mokraćna bešika skladišti urin dok osoba ne ode na zahod da je israzni u procesu zvanom uriniranje kroz uretru. Uretra je cijev koja spaja mokraćnu bešiku sa spoljašnjim tijelom, te ima funckiju izlučivanja kod oba spola. Mokraćna bešika raste u okrugao oblik kada je puna, dok se smanjuje kada je prazna.

Kružni mišići oko uretre se zovu sfinkteri služe kao ventil u spriječavanju curenja urina iz mokraćne bešike. Mišići sfinktera se poput lastiša usko stišću oko otvora iz mokraćne bešika u uretru, cijev koja omogućava prolaz urina izvan tijela.

U određenom periodu tokom punjenja mokraćne bešike iz uretre, unutarnji pritisak u mokraćnoj bešici postaje toliko visok da aktivira receptore širenja u zidovima mokraćne bešike. Kada ovi receptori pošalju signal nervnom sistemu, mali kontraktilni talas nastaje u mišiću detruzoru, te se unutarnji uretralni sfinkter automatski opušta i poprima oblik lijevka. Vanjski sfinkter sada mora biti svjesno stisnut, pa nagon za mokrenjem postaje jači. Osoba, kako bi mokrila, mora opustiti vanjski sfinkter te stisnuti mišić detruzor d abi se ispraznila mokraćna bešika.

Kada imate osjećaj da je vrijeme za uriniranje, vaš mozag šalje signal mišićima mokraćne bešike da se više stisnu, izbacujući urin iz bešike. U isto vrijeme, mozak takođe šalje signale mišićima sfinktera u uretri da se opuste. Kako se mišići sfinktera opuštaju, urin izlazi iz bešike kroz uretru. Ukoliko se svi od ovih signala dešavaju u pravilnom redoslijedu, nastaje normalno uriniranje.

 

1 odgovor na “Mokraćna bešika kod povrede kičmene moždine”

Postovani, ako je povreda kicmene mozdine uzrokovana tumurom i operativnim otklanjanjem istog u ptedjelu od nivoa trupa Th 6 do nivoa trupa Th8 kraljeska i ne dovodi do prosirenja module da li moze utjecati na fungcije uriniranja s obzirom da je pacijent prije operacije sam obavljao sve fizioloske fungcije.
I da li samo povrede kicmene mozdine koje se nalaze ispod Th 12 kraljeska prouzrokuju poteskoce za urinarne fungcije?
Unaprijed hvala na odgovoru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *