Kategorije
KUTAK ZNANJA Povreda kičmene moždine

Rehabilitacija kod povreda kičmene moždine

Kako odabrati pravi rehabilitacijski centar? Ko je fizijatar? Kada i kako početi rehabilitaciju? Vjerovatno su to samo neka od pitanja koja ste se zapitali nakon ozljede kičmene moždine ili nakon nekog nervnog oštećenja. Naravno, mi ćemo se potruditi da odgovorimo na neka pitanja u daljnjem textu kada je, rehabilitacija kod povreda kičmene moždine, u pitanju.

Kako odabrati rehabilitacijski program?

Kako odabrati pravi rehabilitacijski program ako vi, ili neko vama blizak pati od paralize? Iako se najbliži rehabilitacijski centar čini najboljim, i pružao bi mnoge prednosti u smislu da bi vam obitelj bila u blizini kao podrška, možda on ipak ne bi bio najbolji jer ne nudi program rehabilitacije kakav vaša ozljeda ili paraliza zahtjeva.

Neka od pitanja za razmisliti su: Da li ta ustanova ima iskustva i profesionalnost za rehabilitaciju vašeg stepena paralize? Uobičajeno je da, ako ta ustanova liječi više pacijenata, raste i iskustvo njihovog osoblja. Drugo pitanje bi bilo da li ta ustanova ima akreditaciju, tačnije da li ima standard njege koja je vama potrebna?

Generalno govoreći, rehabilitacijski centar s profesionalnijim osobljem je bolje za vas. Na primjer ako centar za rehabilitaciju ima akreditaciju i potvrdu da je osoblje stručno za rehabilitaciju osoba s ozljedom vratne kralježnice, to znači da taj centar ima minimalne standarde za brigu o osobama s ozljedom kralježnice. Naravno svaki od tih centara bi trebao imati stručno osoblje.

Neki članovi tog osoblja bi bili:

  • Fizijatar

Fizijatar je doktor koji je specijalizovan za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Fizijatrija tretira velik broj oboljenja, od umornih i teških ramena pa do ozljeda kralježnice. Ona tretira akutne i kronične bolove kao i mišićne bolesti. Fizijatri mogu liječiti osobe s bolom u leđima pa čak i sportiste koji imaju oštećenje zgloba.

Fizijatri određuju rehabilitaciju na duže vrijeme pacijentima s ozljedama kralježnice, raka, nervnih oboljenja, ozljedama mozga, amputacijama i multiplom sklerozom.

  • Medicinske sestre i medicinari

Medicinske sestre s zavrsenom obukom u smijeru rehabilitacije, koje rade s ostatkom tima za rehabilitciju, ali i rješavaju kompleksne medicinske probleme. Medicinske sestre s završenom obukom u smjeru rehabilitacije su eksperti za probleme s mokračnim mjehurom, bešikom, bolom, iritacijama kože, disanjem, koordinacijom medicinskih poteškoća (poput brige o dekubitusima) i sličnim. One pomažu pacijentima da budu maksimalno neovisni o drugima.
„Rehabilitacijske“ sestre počinju s radom s invidualcima i njihovim obiteljima odmah poslije ozljede ili kronične bolesti i često nastavljaju rad s pacijentima nakon što odu kući (npr. pomoć medicinske sestre pri promjeni katetera).

  • Terapeuti za radne terapije

Fizikalne ili radne terapije su većinom klasične za pacijente koji imaju problema sa motorikom. Njihov cilj je pa pojačaju snagu i izdržljivost, poboljšaju koordinaciju, umanje spazam, i poboljšaju mišiće u oduzetim udovima, pojačaju kožu (zbog izdrzivosti na dekubituse koji se dobiju pritiskom), kao i poboljšavanje kontrole nad mokračnim mjehurom. Na fizikalnim terapijama pacijenti često uče kako koristiti pomagala poput invalidskih kolica, kao i drugih pomagala koja su im potrebna. Na fizikalnim terapijama se pacijenti često uče da sami brinu o sebi. Terapeuti često koriste ultrazvučne valove (radi smanjenja spazma) ali i vruće obloge i led.

Odabir fizikalnih terapija i pomagala

Pri prvom odabiru fizikalnih terapija, trebali bi tražiti terapije koje će vas umarati i od kojih ćete imati veliku korist. U odabiru terapija će vam pomoći terapeuti, ali i vi samostalno možete potražiti fizikalne terapije u raznim literaturama.

Neke od najkorisnijih terapija bi bile FES terapija, hidroterapije, aktivna fizikalna terapija, ali i psihička terapija.

FES terapija je terapija u kojoj se koriste Functional Electrical Stimulation (FES) elektro-stimulativna bicikla. Svako od bicikala je programirano da se individualno može namjestiti brzina, otpor, kao i vrijeme vježbanja. Većina medicinske literature dokazuje da se pomoću FES bicikala pojačava mišićna masa, i cirkulacija krvi kroz tijelo. Samim korištenjem bicikla, tijelo se kreće i pokušava poslati signale mozgu, i time, kako misle doktori tijelo daje signal mozgu da je i dalje aktivno što bi moglo razbuditi umrtvljene nerve. Radnjom fizikalne terapije mozak i kičmena moždina pokušavaju naučiti novi način da pokrenu taj dio tijela.

Hidroterapije su terapije u vodi. Kao što je poznato u vodi je umanjeni efekti gravitacije, što olakšava lakše pokrete. U vodi terapeut lakše otkrije pokrete koji se teže otkrivaju uz obične terapije, pa samim time otkriva maksimalnu mogućnost pokreta. Takođe, male pokrete je lakse izvoditi u vodi, pa ih samim time i ojačavati.

Aktivne fizikalne terapije se većinom rade uz savjetovanje i prisutnost terapeuta. U to može spadati sve od klasičnog istezanja pa do dizanja utega. Terapeuti većinom odlučuju koje terapije raditi, ali su tu da prate da li to ispravno radite, jer „jedna ispravna vježba je bolja od sto neispravnih“.

Psihička terapija je navedena posebno. Ne radi se o posebnom tipu terapija, ali to je trenutak kad pacijent mora leći i sam pokušati, koristeći mozak, pomaknuti određeni ud. Naravno, iako se čini čudno, time vježbamo svoj mozak kako ne bi zaboravio određene funkcije.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći s odabirom pravog rehabilitacijskog centra, kao i pravih terapija. Znači, uvijek se zapitajte šta je najbolje za vas, i da li neki od centara za koji ste se odlučili ima pravo osoblje i adekvatne terapije za vas. U slučaju da se odlučite za kupovinu nekog od pomagala poput FES bicikla, posavjetujte se s vašim terapeutom kako bi ste odabrali najbolji tip bicikla za vas.

Od Mehmed Bosnić

Nastradao sam u augustu 2011. godine, skokom u rijeku i zadobio povredu vratne kičme u predjelu C5-C6. Nakon povrede pokušao sam razne metode liječenja poput klasične rehabilitacije, rehabilitacije pomoću matičnih ćelija, akupunkture, kineske i tibetanske medicine. Trenutno pohađam srednju školu uprkos mnogim nedostacima u sistemu obrazovanja i velikoj diskriminacije prema osobama s invaliditetom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *