Kategorije
RECENZIJE

Progeo DUKE – karbonska aktivna kolica

Progeo Duke je italijanski proizvod koga odlikuje orginalni dizajn, izrazita ljepota na prvi pogled i atraktivan doživljaj. Sve ono na što su nas Italijani navikli.

Progeo je italijanska marka aktivnih invalidskih kolica proizvođača Rehateam. Pored kolica, firma proizvodi i naslonjače Physio i Air. U ponudi imaju nekoliko vrsta aluminijskih i karbonskih izvedbi. Progeo DUKE su modularna podesiva aktivna kolica sa nosačima rama izrađenim od karbonskih vlakana, na koji je moguće dodati i druge karbonske dijelove poput osovine, naslonjača i slično.

Progeo Duke su vrlo laka aktivna kolica čija se težina rama, zahvaljujući nosačima od karbonskih vlakana, kreće svega oko 5,2 kg. Proizvodi se u standardnoj širini od 33 do 48 cm, dubine od 35 do 50 cm i visine od 40,5 do 53 cm naprijed i 38 do 46 cm nazad (visine podesive). Pored visine sjedišta, podesivi su i nagibi naslonjača i visina nogostupa.

Slika 1. Kolica podesila po visini.

Standardna verzija dolazi sa karbonskim blatobranima, aluminijskom preklopivom konstrukcijom naslonjača sa platnenim naslonjačem, aluminijskom osovinom, platnenim sjedežom i fiksnim PVC nogostupom.

Osnovna cijena iznosi 3.000 € bez PDV-a, a dodavanjem samo neoliko opcija ta cijena može narasti i do 5000 €, uzimajući u obzir da kartonska izvedba konstrukcije naslonjača košta 600 €, karbonska osovina 120 € i tvrdi karbonski naslonjač 930 €. Tu je još masa drugih dodataka po želji kupca.

Slika 2. Standardni Progeo mehanizam za preklapanje naslonjača.

Treba napomenuti da svi ovi dodaci znatno oduzimaju težinu koja u mnogim slučajevima igra ključnu ulogu u autonomiji korisnika. Osobama sa visokim povredama kičmene moždine (C5, C5-C6) ili ograničenim funkcijama ruku, ova kolica će omogućiti da se sa lakoćom kreću na ravnoj podlozi.

Prednosti i mane karbonskih vlakana

Karbonska (ugljenična) vlakna su vlakna prečnika oko 5 do 10 mikrometara i sastoje se uglavnom od atoma ugljenika. Ona imaju nekoliko prednosti, uključujući visoku čvrstoću, veliku vučnu čvrstoću, malu težinu, visoku hemijsku otpornost, visoku toleranciju na temperaturu i nisku toplotnu ekspanziju. Ova svojstva učinila su karbonska vlakna veoma popularnim u vazduhoplovstvu, građevinarstvu, vojsci i moto sportu, zajedno sa ostalim takmičarskim sportovima. Međutim, relativno su skupa u usporedbi sa sličnim vlaknima, poput staklenih ili plastičnih vlakana.

Duke
Slika 3. Karbonski ram je lako prepoznatljiv po svom kockastom reljefu.

Sve ove karakteristike dovele su do toga da se posljednjih godina nekoliko proizvođača odlučilo fokusirali na proizvodnju aktivnih kolica i drugih pomagala od karbonskih kompozita.

Trenutno najlakša kolica na tržišta su zapravo kolica izrađena po mjeri, komplet od karbonskih vlakana. Progeo u svojoj ponudi ima takva, zovu se Noir 2.0.

Moja iskustva

Pored ljepote i dizajna koji se odudara od standardnih izvedbi i materijala, njihova lakoća upravljanja je stvarno nevjerovatna. Karbon je lijep, rekao bih prirodan, i na dodir i na zvuk.

Naravno, treba biti iskren i reći koje su to mane ovih kolica. One se prvenstveno ogledaju u izrazito velikoj cijeni, dijelom zbog složenosti proizvodnje i obrade materijala a dijelom zbog opšte, često neshvatljive, skupoće ortopedskih pomagala.

Slika 4. Kako popraviti ovo oštećenje?

Druga mana ovih kolica (do koje sam nesretnim slučajem došao) je velika primjetljivost. Uspio sam da ih ogrebem i ne vjerujem da je to moguće sanirati. Na njima sam primijetio još nekoliko ogrebotina i mislim da su jako primjetljiva. Ne znam da li je slučaj samo sa ovim kolicima jer koristim karbonski blatobran već sedam godina bez i jedne packe.

Moje testiranje i izbor novih kolica se nastavlja i ove sedmice na probi imam jedna stara/nova kolica o kojima ću vam pisati u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *