Kategorije
RECENZIJE

TiLite ZRA- titanijumska aktivna kolica

TiLite ZRA Series 2 su laka aktivna kolica proizvođača Permobil iz SAD. Radi se o premium klasi ručno izrađenih kolica od prestižnih materijala. Odlikuje ih velika čvrstoća, mala težina, potpuna prilagodljivost i minimalistički izgled.

Pošto je došao trenutak da promijenim moja aktuelna kolica, iskoristio sam priliku da na nekoliko dana dobijem više modela na testiranje i da odaberem ona koja mi najbolje odgovaraju. Ovo je prvi od nekoliko tekstova koje planiram napisati o aktivnim kolicima i o tome kako se biraju, kome su namijenjena, u koje grupe spadaju, od čega se proizvode, o njihovim dimenzijama i slično.

Moja prva i trenutna kolica su Italijanskog proizvođača Progeo. Radi se o aktivnim aluminijskim kolicima modela Joker. Tek sada shvatam da o njima nisam pisao a ne da su zaslužila. Moraću to ispraviti a do tada ih možete usput vidjeti na fotografijama tokom drugih recenzija. Nego, evo kakva su to zapravo TiLite ZRA kolica.

Kvalitet na prvi i svaki idući dodir.

Kažu da titanijumska kolica mogu težiti tek polovinu aluminijskih ali čini mi se da sa ovim modelom to nije slučaj. Deklarisana težina bez zadnjih točkova i naslonjača iznosi negdje oko 4 kg. Doduše na njih je namontirano sve i svašta pa možda zato nisam osjetio veliku razliku. U odnosu na aluminium ili metal koji prenose vibracije, titanijum ih apsorbuje. Titanijum ima i najveći omjer težine i čvrstoće od svih metala na zemlji. Koristi se u vojnoj, avio i svemirskoj industriji, a svoje mjesto je našao i u ortopediji. Potvrda kvaliteta je doživotna garancija na ram, međutim valja obratiti pažnju na uvoznike koji je uglavnom preinačavaju na svega pet godina.

Osnovna verzija kolica

Ovdje nema izuzetka, osnovna verzija ne sadrži ništa više od neophodnoga, čak ni traku za potkoljenice (košta dodatnih 30 €). Za razliku od evropskih proizvođača, Ameri u osnovnoj verziji ne daju ni blatobrane. Ali zato vam ZRA omogućava komplet prilagodbu visine sjedišta i centra gravitacije.

Jednostavno podešavanje visine sjedišta i centra gravitacije
Jednostavno podešavanje visine sjedišta i centra gravitacije

Osnovna verzija dolazi sa platnenim dotezivim sjedištem, sklopivom aluminijskom konstrukcijom za leđa i platnenim naslonjačem. Titanijumska verzija konstrukcije za leđa se doplaćuje 150 € a aluminijsko sjedište dodatnih 200 €.

Nosač nogostupa dolazi sa suženim Y nosačem (moguće birati u dvije verzije) dok ćete za V izvedbu morati doplatiti oko 90 €. Standardna verzija nogostupa omogućava komplet podešavanje nagiba a nekoliko drugih verzija je takođe dostupno. Ugao nogostupa je moguće birati tokom narudžbe i varira od 70° do 90°.

Nogostup TiLite ZRA
Opcija sa titanijumskim nogostupom i ABS presvlakom

Zadnje točkove je moguće birati u dimenzijama od 20, 22, 24 i 25 inča. Nekoliko dodatnih vrsta feluga i guma je u ponudi. Spinergy SPOX, Spinergy LX i Spinergy Carbone se kreću od 500 do 1000 €. Prednji točkovi takođe dolaze u nekoliko dimenzija i izvedbi besplatno a postoje i doplatne verzije. TiLite u ponudi ima i amortizujuće prednje viljuške koje koštaju od 350 do 450 €, u zavisnosti da li se odlučite za viljušku sa jednom ili dvije ruke.

Viljuška i točak
Viljuška u osnovnoj izvedbi i prednji točak 5×1.5” LiteSpeed (70€)

Kao što sam već napomenuo, osnovna verzija ne dolazi sa blatobranom ali ga je svakako poželjno imati. U ponudi se nalazi nekoliko opcija a ja sam ih na probu dobio u karbonskoj izvedbi iako u katalogu takve nema.

TiLite blatobran
Karbonski blatobran, Spinergy feluge i Marathon Plus gume

Proizvođač nudi nekoliko izvedbi kočnica, od toga su dvije standardne i nekoliko uz doplatu. Takođe u ponudi je i nekoliko rukohvata, od aluminijskih i titanijumskih do presvučenih gumom ili ergonomskih. Cijene za doplatu idu i do 300 €. U ponudi su i naslonjači za ruke, sigurnosni zadnji točkić, razni ruksaci i gadžeti.

Kočnica
Nova izvedba kočnica, zovu ih “makaze”

Osnovna boja rama je saten boja titanijuma (na fotografiji) a točkovi i osovina dolaze u mat crnoj boji. Narančasta verzija kao na fotografijama košta dodatnih 100 €. U ponudi je čitava paleta boja i tetovaža (da, tetovaža) koja se može kombinovati. Postoje i predefinisani paketi opreme i boja Special Edition ili Edition Black.

Što se tiče dimenzija rama i svih drugih karakteristika vezanih za dimenzije, kolica je moguće naručiti komplet personalizovana, po mjeri. Koje mjere postoje i kako se određuju pokušaću da objasnim u jednom od idućih tekstova.

Moje iskustvo sa TiLite ZRA kolicima

Šta reći, bio je to susret sa vjerovatno najkvalitetnijim kolicima na tržištu. Nevjerovatan kvalitet materijala i finalne izrade je vidjiv na svakom koraku, sve je napravljeno da traje. Osnovna cijena je 3800 € bez PDV (Italijia) i ta cijena je ogromna čak i za EU standarde. Kolica sa baznim dodacima mogu lako da izađu i na 4000 €. Ovo svakako nisu najskuplja kolica na tržištu ali su sigurno jedna od najkvalitetnijih.

Naravno, ja još nisam donio odluku koja kolica ću da uzmem. Upravo su mi stigla jedna izrađena od karbonskih vlakana koja ću idućih dana gledati da predstavim na blogu. Odluku će biti teško donijeti a ona će sigurno zavisiti i od konačne cijene.

Više informacija o TiLite ZRA kolicima možete pronaći na stranici proizvođača.

Šta vi kažete?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *