Kategorije
Aktuelno Balkan Analize i komentari

Covid-19: kako ga je podnio prvi oboljeli tetraplegičar

Radi se o 56-godišnjem muškarcu sa kompletnom povredom kičmene moždine u nivou C4 ASIA A koji je tokom noći dobio groznicu, bez težih simptoma.

COVID-19 na različite načine utiče na različite ljude. Većina zaraženih će razviti blagu do umjerenu bolest i oporaviti se bez hospitalizacije. Međutim, kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, u konkretnom slučaju osobe sa povredom kičmene moždine, stvari nisu tako jednostavne.

Kod povreda kičmene moždine respiratorne komplikacije su vodeći uzrok smrti. Sa pojavom pandemije novog korona virusa koji napada respiratorni sistem, rizik za ovu populaciju se dramatično povećao. Iako većina ljudi sa Sars-Cov-2 dijagnozom razvija blagu ili nekomplikovanu bolest, prema epidemiološkoj studiji provedenoj u Kini, ~ 14% razvija tešku bolest koja zahtijeva hospitalizaciju i podršku kiseonikom, a 5% zahtijeva prijem na odjel intenzivne njege.

Prvi oboljeli tetraplegičar registrovan u Italiji

Radi se o 56-godišnjem muškarcu sa kompletnom povredom kičmene moždine u nivou C4 ASIA A koji je tokom noći dobio groznicu, bez težih simptoma. Njegov ljekar opšte prakse, kome se obratio tek poslije 36 sati, je posumnjao u urinarnu infekciju te mu propisao terapiju antibioticima.

Nakon dva dana terapije temperatura je i dalje varirala između 28 i 29 °C, pa je muškarac primljen u lokalnu bolnicu i liječen antibioticima širokog spektra. Nakon dva dana prebačen je u spinalni odjel bolnice. S obzirom na pogoršanje rendgenskih snimaka grudnog koša i groznice uprkos 48-časovnoj terapiji antibioticima širokog spektra, sumnjalo se u virusnu upalu pluća. Otkriven je SARS-CoV-2 i odmah je započeta antivirusna terapija Lopinavirom/Ritonavirom, povezana sa hidroksiklorokinom sa malom dozom kiseonika. Groznica je suzbijena nakon dva dana terapije sa potpunim izliječenjem za nešto više od dvije sedmice i bez potrebe za mehaničkom ventilacijom.

Ovaj pregled izveden je nakon prelaska na spinalni odjel.

Analiza krvi i nalazi rendgenskih snimaka grudnog koša kod ovog pacijenta bili su slični prethodno objavljenim nalazima vezanim za COVID-19. Jedna razlika između ovog slučaja i poznatog kliničkog toka je ta što se nije razvio kašalj. Još jedna zanimljiva karakteristika ovog slučaja je da, uprkos tetraplegiji, klinički tok nije bio težak.

Prema mišljenju bolnice, ovaj nesklad između očekivane ozbiljne bolesti i stvarne blage do umjerene kliničke slike mogao bi se objasniti i relativno mladom dobi osobe i odsustvom drugih popratnih bolesti (dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, kronična opstruktivna plućna bolest ).

Čitali ste izvještaj iz spinalne jedinice, Careggi University Hospital, Firenca, Italija

Nekoliko slučajeva zaraze u institutu Montecatone

Između marta i juna 2020. godine u Montecatone spinalnom institutu u Imoli zabilježeno je više slučajeva zaraze korona virusom. Na virus su bili pozitivni pacijenti sa povredama kičmene moždine i osoblje, te je kreirana posebna jedinica intenzivne njege. 16. juna odjel je zatvoren a svi oboljeli su se uspješno oporavili.

Institut Montecatone

Ovo su primjeri koji pokazuju da osobe sa povredom kičmene moždine mogu preležati virus bez težih posljedica. Ovo nikako nije pravilo, pogotovo kada osoba ima i druge zdravstvene probleme. Čuvajte sebe, čuvajte druge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *