Kategorije
Povreda kičmene moždine

Lijekovi za erektilnu disfunkciju

Postoji nekoliko vrsta lijekova koji se koriste za erektilnu disfunkciju kod povreda kičmene moždine. Sildenafil (vijagra) ima značajnu ulogu u tretmanu erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Šta je sildenafil

Sildenafil (vijagra) je inhibitor fosfodiesteraze tipa 5 (PDE 5) koji sprječava tjelesnu razgradnju  glukozamin 6-fosfata. Brzo se apsorbira nakon oralne primjene i uzima se otprilike 60 minuta prije očekivanog seksualnog odnosa. Najefikasniji je za muškarce koji su sposobni da ostvare refleksnu erekciju. Može pomoći da se dobije dodatna tvrdoća i kod održavanja erekcije za penetraciju.

Sildenafil ima kontraindikacije kod muškaraca koji uzimaju nitrate, zbog rizika od duboke hipotenzije. Mnogi muškarci sa povredom kičmene moždine imaju nizak krvni pritisak, te bi se ovaj agens trebao propisivati s oprezom. Pored toga, ovaj lijek se ne preporučuje za pojedince koji pate od srčanih oboljenja. Nus pojave koje su primijećene kod zdravih osoba uključuju crvenilo u licu, dispepsiju, glavobolju i poremećaje vida.

Od uvođenja Sildenafila, i drugi medikamenti sa PDE 5 dejstvom, poput Tadalafila (Cijalis) i Vardenafila (Levitra) su uspješno korišteni za poboljšanje kvaliteta erekcija. Ovi lijekovi se uzimaju dva sata prije seksualne aktivnosti, imaju sličan efekat dilatacije vena penisa, te su postali popularni u nekoliko posljednjih godina. Tadalafil je posebno popularan kod mlađih muškaraca, zbog njegovog produženog ostanka u tijelu do 36 sati i mogućnosti da se na spontaniji način ima seksualni odnos.

Nedavno su uvedene manje doze Tadalafila, a uzimaju se svakodnevno kako bi se održao terapeutski nivo na duži vremenski period. Ovakva terapija se već primjenjuje saildenafilom (vijagrom). Dnevna doza Cijalisa je preporučena za muškarce koji su seksualno aktivni češće od dva puta sedmično.

Intravenozna injekcijska terapija

Terapija sa interkavernoznom injekcijom koja se sastoji od papaverina,  alprostadila i fentolamina je prihvaćen i efikasan tretman erektilne disfunkcije. Započinjanje ove terapije zahtjeva preporuku urologa. U početku, pojedincima se daju male doze farmakoloških agensa, a doza se povećava dok se ne dobije zadovoljavajuća erekcija za spolni odnos. Ponekad, mješavina više agensa se propisuje.

Intravenozna injekcijska terapija

Prijapizam je mogućnost: zato, oba partnera moraju imati pravilnu obuku. Mnogi muškarci s tetraplegijom imaju oslabljene funkcije ruku, te je potrebno da imaju partnera koji je voljan za saradnju kako bi se injekcija ubrizgala. Neki pojedinci sa nepotpunom povredom mogu iskusiti blaži bol na mjestu ubrizgavanja injekcije.

Fibroza penisa je takođe jedan od rizika intrakavernozne terapije. Kako bi se izbjegle takve komplikacije, pojedinac ili njegov partner bi trebao držati pritisnuto mjesto gdje je ubrizgana injekcija nekoliko minuta.

Transuretralna terapija

Odnedavno, sistemi za transuretralni unos agensa koji rezultiraju erekcijom su odobreni. Medikamenti koji se unose su obično alprostadil, te se u uretru prije seksualne aktivnosti stavlja mala kuglica. Ovaj tretman obično nije efikasan kao intrakavernozna terapija i može uzrokovati osjećaj peckanja kod muškaraca koji imaju osjećaj u penisu. Mnogi muškarci nisu zadovoljni tvrdoćom erekcija, te se uglavnom ova procedura ne preporučuje.

U slučajevima kada medikamenti ne daju rezultate ili je onemogućeno njihovo korištenje, postoje i druge metode, poput vakumskih uređaja i ugradnje implanata u penis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *